• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Vakkundige monteurs
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Btw-nultarief voor zonnepanelen per 1 januari 2023

Hoe zit dat?

Het nieuwe wetsvoorstel voor het btw-nultarief voor het leveren en installeren van zonnepanelen is aangenomen. Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen verlaagd van 21 naar 0 procent. In dit blog lees je wat dit voor jou betekent.

De btw voor zonnepanelen in 2023

Het terugvragen van de btw bij de Belastingdienst brengt aardig wat administratieve handelingen met zich mee. Daarom is het btw-tarief voor zonnepanelen verlaagd naar 0%. Dit wetsvoorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023 en is ingegaan per 1 januari 2023.

De voordelen van het btw-nultarief voor zonnepanelen

Voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen vanaf 1 januari 2023 is dit dus goed nieuws. Het voordeel van het 0%-tarief is namelijk dat het aanschaffen van zonnepanelen voordeliger wordt. Je hoeft niet eerst de btw te betalen om het vervolgens terug te vragen via de Belastingdienst. Daarnaast zijn er nog andere regelingen en subsidies voor particulieren die de aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker maken.

Voor wie geldt de nieuwe regeling?

Het nieuwe btw-tarief van 0% geldt voor de levering en installatie van zonnepanelen op of in de directe omgeving van een woning. Een garage, schuur, serre of tuin horen daar dus ook bij. En omdat het voor de gehele installatie geldt, horen de aanleg van kabels en het gebruikte montagemateriaal en de omvormers daar ook bij. Moet er eerst iets gebeuren aan je dak? Dan valt dat er helaas niet onder.

Goed om te weten

Ondanks dat je geen btw betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen, ziet de Belastingdienst je toch als btw-ondernemer. De zonne-energie die je opwekt en niet verbruikt, lever je namelijk terug aan je energieleverancier.

Afhankelijk van het opwekvermogen van jouw zonnepanelen, betaal je een forfait voor de verschuldigde btw. Het forfait is van toepassing voor een opwekvermogen van maximaal 15.000 Wattpiek. Wekt jouw installatie meer op? Dan moet je zelf de btw berekenen.

Vraag en antwoord

Hieronder lees je de meest gestelde vragen over de btw op zonnepanelen in 2023. Staat jouw antwoord er niet bij? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Christiaan

Meer weten over het btw-nultarief voor zonnepanelen?

Neem contact op met Christiaan

Christiaan is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen.

Christiaan

Meer over zonnepanelen

Afbouw salderingsregeling

De huidige salderingsregeling loopt tot eind 2024. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. De precieze regels zijn nog niet bekend. Lees hier wat er tot nu toe bekend is.

Lees verder

De aanbetalingsregeling vanaf 1 januari 2023

Met de huidige ontwikkelingen en de groei van ons bedrijf voeren wij aanpassingen door in onze werkwijze en procesvoering. Vanaf 1 januari 2023 vragen wij een aanbetaling van 25%.

Lees verder

Enphase micro omvormer IQ8

Wij willen kwaliteit voor onze klanten. Daarom vertellen we je graag meer over de nieuwste Enphase IQ8 micro omvormer die krachtiger is dan ooit en klaar is voor de toekomst.

Lees verder