• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak. Zijn zonnepanelen dan wel mogelijk en leveren ze wel rendement op? Zeker weten! Op een schuin dak ben je afhankelijk van de helling en de ligging van het dak. Op een plat dak ben je flexibel en heb je de mogelijkheid om de zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen en de juiste hellingshoek te hanteren waardoor je optimaal rendement hebt.

In deze blog vertelt onze adviseur Mark je alles over het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Wat is de optimale hellingshoek voor de zonnepanelen, hoe worden de zonnepanelen gemonteerd op een plat dak en wat is de ballast van zonnepanelen op een plat dak?

Meer rendement met zonnepanelen op een plat dak

Juist omdat het dak plat is, heb je meer mogelijkheden om de zonnepanelen op de meest optimale manier te kunnen plaatsen voor een hoog rendement. De zonnepanelen worden in een rij geplaatst met een optimale hellingshoek met de mogelijkheid om de zonnepanelen in meerdere richtingen te plaatsen. Op een schuin dak ben je afhankelijk van de helling en de ligging van het dak en is de optimale plaatsing niet altijd mogelijk.

Plaatsen van zonnepanelen op een plat dak

Over het algemeen worden de zonnepanelen in rijen achter elkaar geplaatst op een plat dak. De afstand tussen de rijen wordt bepaald door de hellingsgraad van de zonnepanelen. Hiermee dient rekening gehouden te worden omdat anders de ene rij zonnepanelen de andere rij kan overschaduwen, wat kan zorgen voor het verliezen van rendement. 


Ook de omgeving heeft invloed op de werking van de zonnepanelen. Wanneer een zonnepaneel wordt overschaduwd door een boom of ander object, heeft dit invloed op het rendement. Meer weten over hoe zonnepanelen precies werken? Lees dan de blog die mijn collega Hans heeft geschreven: ‘Hoe werken zonnepanelen?’.

Zonnepanelen liggend of staand plaatsen op een plat dak?

Je hebt de mogelijkheid om de zonnepanelen liggend (landscape) of staand (portrait) op het platte dak te plaatsen. Hoe je de zonnepanelen plaatst, heeft geen invloed op het rendement van de zonnepanelen. Wel hebben de staande zonnepanelen meer ballast nodig, zijn ze zichtbaarder en worden ze sneller vies. Over het algemeen worden zonnepanelen liggend geplaatst.

Afstand tot dakrand is belangrijk bij plaatsen van zonnepanelen op een plat dak

Wanneer het hard waait of stormt, vangt de rand van het platte dak de meeste windkracht. Daarom is het belangrijk dat de zonnepanelen niet tot aan de dakrand worden geplaatst. Hier moet een veiligheidsmarge tussen zitten zodat de zonnepanelen niet de harde wind vangen. Hoe dichterbij de zonnepanelen bij de dakrand staan, hoe meer ballast de zonnepanelen nodig hebben om stevigheid te behouden.

Zonnepanelen op een plat dak

De ballast van zonnepanelen op een plat dak

Het gewicht van een zonnepaneelsysteem hangt af van de hoeveelheid zonnepanelen. Zonnepanelen op een plat dak worden in een console geplaatst. Deze console zorgt ervoor dat het zonnepaneel in de juiste hellingshoek ligt en wordt gevuld met ballast om het zonnepaneel te verstevigen. Hoe meer zonnepanelen je gebruikt, hoe groter de installatie is en dus hoe zwaarder het systeem is. Daardoor heb je minder ballast nodig om het systeem nog extra te verstevigen.

Wanneer het dak van beton is, is er vaak geen versteviging nodig. Maar is het platte dak gemaakt van hout of staal, dan kan een aanpassing van de constructie nodig zijn.

Kosten van zonnepanelen op een plat dak

De kosten voor zonnepanelen op een plat dak verschillen niet van zonnepanelen op een schuin dak. Wel zijn er extra kosten voor de consoles waar de zonnepanelen in worden geplaatst en de ballast die het systeem verstevigt. Deze bakken zorgen ervoor dat de zonnepanelen schuin (in de hellingshoek) komen te liggen. Lees meer over de kosten van zonnepanelen in de blog 'Kosten en opbrengsten van zonnepanelen'.

Mark Adviseur
9.1/10 | 1790 reviews
Wilfred Schoppers 8

“Zeer tevreden over Dijkman.”

Meer weten over het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Mark!

Mark is verkoop adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen zowel digitaal, telefonisch als op locatie plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Mark Adviseur

Meer over zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

We krijgen steeds vaker de vraag of zonnepanelen nog rendabel zijn. In dit artikel vertellen we over de gevolgen van de wisselende energieprijzen, de terugleverheffing en de afbouw van de salderingsregeling.

Lees verder

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Terugleverheffing voor zonnepanelen

Energieleverancier Vandebron brengt per 1 oktober een terugleverheffing voor zonnepanelen in rekening bij klanten. Dit roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe het precies zat.

Lees verder