• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

De wisselende gas- en energieprijzen, terugleverheffing, de afbouw van de salderingsregeling en de opkomst van elektrische auto’s en accu’s. De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Wij krijgen steeds vaker de vraag of zonnepanelen nog rendabel zijn (en blijven) en hoe de toekomst eruitziet. Als je het ons vraagt, is de toekomst nog altijd zonnig. In dit artikel geven we antwoord op de meest actuele vragen en nemen we je mee in onze visie op de toekomst.

Adviesgesprek aanvragen


Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, zonnepanelen zijn nog rendabel. Ook na 2023. We begrijpen dat er momenteel veel onrust is door energieleveranciers die extra kosten in rekening brengen en de afbouw van de salderingsregeling. Gelukkig wordt de energiebelasting vanaf 2024 verlaagd, waardoor je een gemiddelde zonnepaneleninstallatie nog steeds binnen 7 jaar terugverdiend. Daarnaast wordt ook de afbouw van de salderingsregeling waarschijnlijk uitgesteld, waardoor je nog steeds profiteert van de voordelen.

Hieronder lichten we het per ontwikkeling verder toe.

Afbouw van de salderingsregeling

Met de val van het kabinet staat de afbouw van de salderingsregeling op losse schroeven. Het plan om vanaf 2025 de salderingsregeling gefaseerd af te bouwen wordt nu waarschijnlijk uitgesteld tot 2026. Dit betekent dat de salderingsregeling dan pas vanaf 2031 zal stoppen. Tot die tijd profiteer je dus nog van de salderingsregeling en is het aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Maar ook wanneer de salderingsregeling wel wordt afgebouwd, blijft het financieel aantrekkelijk om zelf zonne-energie op te wekken. Dankzij het energie managementsysteem en eventuele thuisaccu’s kun jij je zonne-energie slim en efficiënt gebruiken of opslaan.

Terugleverheffing voor zonnepanelen

Energieleverancier Vandebron brengt per 1 oktober 2023 vaste terugleveringskosten in rekening aan zonnepaneelbezitters. Dit houdt in dat huishoudens die zonne-energie aan het net leveren, een extra bedrag moeten betalen. Dit roept vragen op zoals: zijn zonnepanelen nog wel rendabel? Het zorgt er tenslotte voor dat de financiële voordelen van zonne-energie minder gunstig zijn.

Allereerst is het goed om te weten dat je bij Vandebron ook een contract kan afsluiten zonder deze vaste leveringskosten. Ze zijn namelijk verplicht om de klanten ook een modelcontract aan te bieden waarin zij geen vaste terugleveringskosten in rekening mogen brengen.

Betaal je wel een terugleverheffing? Dan zijn zonnepanelen ook nog steeds rendabel. De zonne-energie die je opwekt en gebruikt, hoef je namelijk niet af te nemen van het elektriciteitsnet. En door slim gebruik te maken van je stroom, bespaar je alsnog op je energierekening.

 

Meer weten? Lees ook: terugleverheffing voor zonnepanelen – zo zit het

Terugverdientijd

We begrijpen ook dat je je afvraagt wat deze ontwikkelingen voor gevolgen hebben voor de terugverdientijd van zonnepanelen. De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren. In het Belastingplan 2024 is vastgelegd dat de energiebelasting verlaagd wordt met 1,72 eurocent per kWh. Hierdoor wordt de terugverdientijd voor zonnepaneelbezitters enkele weken tot maanden korter. Daarentegen zorgt de afbouw van de salderingsregeling en/of de terugleverheffing voor een langere terugverdientijd. Toch hoef je je geen zorgen te maken. Volgens het TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) is de terugverdientijd net onder de 7 jaar voor installaties die in 2023 worden aangeschaft.

De veranderende energieprijzen

Ook de energieprijzen blijven fluctueren, maar één ding is zeker: fossiele brandstoffen worden schaarser en duurder. In tegenstelling tot zonne-energie, waarbij de zon als energiebron gratis is. Door te investeren in zonnepanelen ben je voorbereid op stijgende kosten. Het rendement op jouw investering kan aanzienlijk zijn, afhankelijk van factoren zoals de locatie van jouw woning en het aantal zonnepanelen dat je installeert

Elektrische auto's en thuisaccu's

We benoemden het al: de opkomst van thuisaccu’s en het toenemende aantal elektrische voertuigen op de weg. Twee zaken die de rendabiliteit van zonnepanelen vergroten. Door je auto op te laden met zelf opgewekte zonne-energie, kun je je brandstofkosten verlagen. Bovendien kunnen thuisaccu's (overtollige) zonne-energie opslaan voor gebruik tijdens de nacht of op bewolkte dagen, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Laadpalen

Dynamisch energiecontract

Zonnepanelen zijn nog interessant, ongeacht welk soort energiecontract je hebt. Een dynamisch energiecontract is een contract met wisselende prijzen voor elektriciteit en gas. De prijzen worden per uur bepaald op basis van vraag en aanbod in de markt. Dit betekent dat ze prijzen laag zijn als er minder vraag is. Bijvoorbeeld als de zon schijnt. Heb je zonnepanelen en een thuisaccu of laadpaal? Dan kun je met behulp van het energie managementsysteem jouw accu of elektrische auto opladen met zonne-energie op de voordelige momenten. Op de momenten dat de prijs hoger is, gebruik je vervolgens stroom uit je accu.

 

De toekomst is zonnig

Kortom, de toekomst van zonnepanelen ziet er nog steeds zonnig uit als je het ons vraagt. Dankzij de technologische vooruitgang zal de efficiëntie van zonnepanelen blijven verbeteren, waardoor ze nog aantrekkelijker worden. En ook de komst van het energie managementsysteem en elektrische auto’s maakt dat het steeds interessanter is om zelf energie op te wekken. Ondanks veranderingen in regelgeving en technologie, blijven zonnepanelen dus een rendabele en duurzame keuze voor de lange termijn.

Henrico
9.1/10 | 1790 reviews
Wilfred Schoppers 8

“Zeer tevreden over Dijkman.”

Meer weten over zonnepanelen?

Neem contact op met Henrico

Henrico helpt je graag met al je vragen overzonnepanelen en de rendabiliteit. 

Henrico

Meer over zonnepanelen

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Terugleverheffing voor zonnepanelen

Energieleverancier Vandebron brengt per 1 oktober een terugleverheffing voor zonnepanelen in rekening bij klanten. Dit roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe het precies zat.

Lees verder

Aftoppen van de omvormer

Zie je dat de opbrengst aftopt op zonnige dagen? Lees hier wat het aftoppen van de omvormer betekent.

Lees verder