• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Terugleverheffing voor zonnepanelen

Hoe zit het precies?

Energieleverancier Vandebron brengt per 1 oktober een terugleverheffing voor zonnepanelen in rekening bij klanten. Dit roept veel vragen op. Is het nog wel rendabel om zelf opgewekte energie terug te leveren aan het net? En hoeveel gaat dit je eigenlijk kosten? In dit blog beantwoorden we je vragen en leggen we uit hoe het nou precies zit met deze extra vaste terugleveringskosten.

Adviesgesprek aanvragen


Wat houdt deze terugleverheffing voor zonnepanelen in?

Met de stijgende energieprijzen is het aantal geïnstalleerde zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dit heeft tot gevolg dat er meer elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Door deze drukte, nemen de kosten voor energieleveranciers toe. Vandebron geeft aan dat deze toename voor hen extra kosten met zich meebrengt. Daarom hebben zij besloten deze kosten door te berekenen aan klanten met zonnepanelen.

Waarom voert Vandebron deze terugleverheffing in?

De wisselende stroomprijzen en de wisselende opbrengsten aan zonne-energie zorgen voor extra kosten voor de energieleverancier. Dit heeft er mee te maken dat er stroom soms voor lage prijzen wordt verkocht maar soms ook voor hogere prijzen wordt ingekocht. Ook ontstaat er een prijsverschil op zonnige dagen met een lage marktprijs of omgekeerd. Daarnaast is een belangrijk argument van Vandebron dat de gemaakte kosten voor het terugleveren bij alle klanten in rekening werden gebracht. Dus ook bij klanten zonder zonnepanelen.

Hoeveel ga je betalen voor het terugleveren van zonne-energie?

De terugleverheffing wordt berekend op basis van hoeveel kilowattuur (kWh) zonne-energie je op jaarbasis teruglevert. De vaste kosten voor teruglevering zijn verdeeld in verschillende tariefschalen, waarbij de tarieven stijgen naarmate je meer kWh teruglevert.

Je kunt berekenen wat je overhoudt onderaan de streep door de terugleveringskosten af te trekken van je opbrengsten.

Opbrengst = (saldering x stroomtarief) + (teruglevering x terugleververgoeding) - Vaste terugleveringskosten

Hierbij geldt: Vaste terugleveringskosten = Aantal dagen x tarief per dag of maand uit de bijbehorende schaal.

 

Bij welk type energiecontract betaal ik vaste terugleveringskosten?

Vandebron brengt de vaste terugleveringskosten per 1 oktober in rekening voor klanten met een variabel contract. Voor klanten met een vast contract verandert dit pas wanneer het contract wordt verlengd. Voor klanten met een dynamisch contract zijn de vaste terugleveringskosten niet van toepassing. Hier is de vergoeding voor teruglevering namelijk al gelijk aan de inkoopprijs op dat moment.

Mag Vandebron dit zomaar in rekening brengen?

Momenteel is er veel ophef over de terugleverheffing. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn leveranciers verplicht om consumenten een modelcontract aan te bieden zonder extra kostenpost. In deze modelcontracten is het niet toegestaan om extra kosten aan zonnepaneeleigenaren in rekening te brengen.

Het is belangrijk om op te merken dat op de website van Vandebron alleen contracten worden getoond waar de vaste terugleveringskosten gelden.

Moet ik bij andere energieleveranciers ook terugleveringskosten betalen?

Op dit moment is Vandebron de enige energieleverancier die vaste terugleveringskosten in rekening brengt voor zonnepaneelbezitters. Andere leveranciers hanteren nog geen vergelijkbare heffing. Maar er zijn wel energieleveranciers die hogere maandbedragen rekenen voor klanten met zonnepanelen of geen langdurige contracten meer aanbieden. Onze tip: verdiep je altijd in de voorwaarden van een energieleverancier voordat je een contract afsluit.

Haal het maximale uit je zonne-energie met energie management

Door ontwikkelingen zoals de terugleverheffing wordt het steeds belangrijker om slim gebruik te maken van je opgewekte stroom. Het energie managementsysteem van Dijkman helpt je om efficiënt te sturen zodat jij zorgeloos profiteert van de zon.

Lees meer over energie management
Olaf
9.1/10 | 1790 reviews
Wilfred Schoppers 8

“Zeer tevreden over Dijkman.”

Meer weten over de terugleverheffing voor zonnepanelen?

Neem contact op met Olaf

Olaf helpt je graag met al je vragen over de terugleveringskosten voor zonnepanelen.

Olaf

Meer over zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

We krijgen steeds vaker de vraag of zonnepanelen nog rendabel zijn. In dit artikel vertellen we over de gevolgen van de wisselende energieprijzen, de terugleverheffing en de afbouw van de salderingsregeling.

Lees verder

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Aftoppen van de omvormer

Zie je dat de opbrengst aftopt op zonnige dagen? Lees hier wat het aftoppen van de omvormer betekent.

Lees verder