• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Salderingsregeling / terugleververgoeding

bij zonne-energie

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt en jouw stroom wordt opgewekt met zonne-energie, ben je al een aardig eind op de goede duurzame weg. De stroom die op wordt gewekt met de zonnepanelen gebruik je net zoals de stroom van een energieleverancier. Maar de ene maand verbruik je meer stroom dan de andere maand. Hoe zit dat precies? Adviseur Jael vertelt het je in deze blog.

Wat is salderen?

Wanneer je te weinig zonne-energie hebt opgewekt, heb je alsnog stroom van een energieleverancier nodig. Denk hierbij aan het gebruiken van apparaten in de avond, wanneer de zonnepanelen geen energie opwekken. Voor die extra energie betaal je het normale tarief bij een energieleverancier naar jouw keuze. Maar het kan ook zijn dat jij meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Denk hierbij aan overdag wanneer je aan het werk bent en hierdoor geen stroom verbruikt, maar de zonnepanelen wel veel produceren. Wanneer dat gebeurt, kan je salderen. Salderen betekent dat je opgewekte stroom uit zonne-energie teruglevert aan de energieleverancier. Daarvoor ontvang je een terugleververgoeding of wordt het verrekend met de verbruikte stroom van de energieleverancier.

Afbouwing salderingsregeling

Salderen zoals het op dit moment gaat, is heel gunstig omdat de geleverde én verbruikte stroom van de energieleverancier worden afgerekend tegen hetzelfde stroomtarief. Een voorbeeld: de stroomprijs is bijvoorbeeld 20 cent per KWh. Daarvan is ongeveer 6 cent de kale energieprijs. 10 cent is de energiebelasting en 4 cent is btw. Je krijgt momenteel dus de volle 20 cent vergoed. Dat betekent dus dat je ongeveer meer dan de helft 'gesubsidieerd' terugkrijgt.

Vanaf 2025 wil de overheid de salderingsregeling gaan afbouwen. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, schaffen steeds meer mensen zonnepanelen aan. Dit maakt de salderingsregeling onnodig duur voor de overheid. Vanaf 2031 zou de salderingsregeling helemaal verdwenen moeten zijn. Dat betekent dat het tegen die tijd voordeliger is om teveel opgewekte stroom door middel van zonne-energie direct te verbruiken of op te slaan.

Terugleversubsidie

Omdat de overheid door de huidige salderingsregeling een hoop energiebelasting misloopt, willen ze over gaan op een andere regeling. De terugleversubsidie zal de salderingsregeling vervangen. Wanneer je stroom teruglevert aan de energieleverancier, ontvang je de kale stroomprijs van hen terug. De overheid betaalt daar overheen een subsidie. De hoogte van deze subsidie wordt jaarlijks vastgesteld. Ook is deze subsidie flexibel, wat wil zeggen dat deze meegaat met de prijs van zonnepanelen. Op deze manier heeft de overheid minder kosten, maar is het nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Een subsidie per kilowattuur betekent hoe meer zonnepanelen je op het dak hebt, hoe meer geld het oplevert.

Opgewekte zonne-energie opslaan in accu’s

Door de afbouw van de salderingsregeling zal het in de (verre) toekomst voordeliger zijn om de opgewekte energie in accu’s te bewaren voor later gebruik. Op die manier hoeft er geen contract meer te worden afgesloten bij een energieleverancier. Het investeren in zonnepanelen en accu’s om de zonne-energie op te slaan staat dus garant om geheel onafhankelijk duurzame energie op te wekken en te verbruiken.

Jael Adviseur
9.1/10 | 1790 reviews
Wilfred Schoppers 8

“Zeer tevreden over Dijkman.”

Meer weten over de financiële voordelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Jael.

Jael is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je financiële vragen over zonnepanelen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Jael Adviseur

Meer over zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

We krijgen steeds vaker de vraag of zonnepanelen nog rendabel zijn. In dit artikel vertellen we over de gevolgen van de wisselende energieprijzen, de terugleverheffing en de afbouw van de salderingsregeling.

Lees verder

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Terugleverheffing voor zonnepanelen

Energieleverancier Vandebron brengt per 1 oktober een terugleverheffing voor zonnepanelen in rekening bij klanten. Dit roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe het precies zat.

Lees verder