Salderingsregeling

bij zonne-energie

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt en jouw stroom wordt opgewekt met zonne-energie, ben je al een aardig eind op de goede duurzame weg. De stroom die op wordt gewekt met de zonnepanelen gebruik je net zoals de stroom van een energieleverancier. Maar de ene maand verbruik je meer stroom dan de andere maand. Hoe zit dat precies? We vertellen het je in deze blog.

Wat is salderen?

Wanneer je te weinig zonne-energie hebt opgewekt, heb je alsnog stroom van een energieleverancier nodig. Voor de extra energie betaal je het normale tarief bij een energieleverancier naar jouw keuze. Maar het kan ook zijn dat jij meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Wanneer dat gebeurt, kan je salderen. Salderen betekent dat je opgewekte stroom uit zonne-energie teruglevert aan de energieleverancier. Daarvoor ontvang je een vergoeding of wordt het verrekend met de verbruikte stroom van de energieleverancier.

Afbouwing salderingsregeling

De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan teruggeleverd worden aan de leverancier. Hiervoor krijg je een vergoeding en geniet je van fiscaal voordeel. Vanaf 2023 wil de overheid de salderingsregeling gaan afbouwen. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, schaffen steeds meer mensen zonnepanelen aan. Dit maakt de salderingsregeling onnodig duur voor de overheid. Vanaf 2031 zou de salderingsregeling helemaal verdwenen moeten zijn. Dat betekent dat het tegen die tijd voordeliger is om teveel opgewekte stroom door middel van zonne-energie direct te verbruiken of op te slaan.

Terugleversubsidie

Omdat de overheid door de huidige salderingsregeling een hoop energiebelasting misloopt, willen ze over gaan op een andere regeling. De terugleversubsidie zal de salderingsregeling vervangen. Dit is een subsidie die je ontvangt voor alle stroom die je niet gebruikt en teruglevert aan de energieleverancier. Per kilowattuur ontvang je een subsidie. Hoe hoog deze zal zijn is nog onbekend. Op deze manier heeft de overheid minder kosten, maar is het nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Een subsidie per kilowattuur betekent hoe meer zonnepanelen je op het dak hebt, hoe meer geld het oplevert. 

Opgewekte zonne-energie opslaan in accu’s

Door de afbouw van de salderingsregeling zal het in de (verre) toekomst voordeliger zijn om de opgewekte energie in accu’s te bewaren voor later gebruik. Op die manier hoeft er geen contract meer te worden afgesloten bij een energieleverancier. Het investeren in zonnepanelen en accu’s om de zonne-energie op te slaan staat dus garant om geheel onafhankelijk duurzame energie op te wekken en te verbruiken.

Herik Financieel adviseur
9.1/10 | 705 reviews
Evert van de Belt 10

“Topbedrijf. Ze zijn terecht trots op hun mensen zo trots dat iedere installateur zijn eigen auto heeft met groot zijn naam en foto erop.”

Meer weten over de financiële voordelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Herik.

Herik is financieel adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je financiële vragen over zonnepanelen.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Herik Financieel adviseur

Meer over zonnepanelen

Salderingsregeling bij zonne-energie

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak, kan ik dan ook zonnepanelen nemen? Ja zeker! Je hebt met een plat dak zelfs een aantal voordelen.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Onze Salesmanager Hans vertelt je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Lees verder