Oorzaak uitval zonnepanelen

Waarom jouw zonnepanelen op zonnige dagen uitvallen

Op steeds meer daken in Nederland zie je zonnepanelen. Dit is een goed teken want we zijn met z’n allen aan het verduurzamen. Maar een keerzijde hiervan is, is dat er steeds meer mensen in jouw straat eigen energie op gaan wekken waardoor het net overbelast raakt. Hierdoor kunnen je zonnepanelen uitvallen waardoor je rendementsverlies lijdt en dat is natuurlijk zonde!

In deze blog legt adviseur Olaf je uit hoe het kan dat jouw zonnepanelen soms uit kunnen vallen en wat je eraan kunt doen.

Waarom valt mijn omvormer soms uit?

Tot een aantal jaren geleden was het elektriciteitsnet nog eenrichtingsverkeer. Er ging alleen energie van het net naar je woning. Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer weg te denken uit het straatbeeld en is het zo dat teveel opgewekte stroom teruggeleverd kan worden aan het net. Hierdoor wordt het een stuk drukker op het elektriciteitsnet en kan het zorgen voor spanningsproblemen. 

Dit fenomeen zien we vaak op zonnige dagen wanneer er veel stroom wordt geproduceerd en weinig wordt verbruikt. Maar ook kan het voorkomen in het weekend wanneer kantoren en bedrijven met zonnepanelen in de nabije omgeving gesloten zijn en dus geen stroom verbruiken, maar wel veel zonne-energie produceren.

 

Spanningsproblemen op het elektriciteitsnet

Een te hoge spanning op het elektriciteitsnet komt vaak voor op dagen met mooi weer met veel zonuren. De zonnepanelen wekken dan veel stroom op, terwijl de huishoudens (en bedrijven in het weekend) weinig verbruiken. Hierdoor wordt de teveel opgewekte stroom van al deze zonnepanelen tegelijk teruggeleverd aan het net waardoor de spanning op het net stijgt.

De omvormer schakelt zichzelf automatisch uit

Zodra het elektriciteitsnet overbelast is, schakelt de omvormer zich automatisch uit. Dit komt doordat elke omvormer een ingebouwd mechanisme heeft dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch wordt uitgeschakeld op het moment dat de netspanning boven de 253 Volt komt. Wanneer de spanning op het net weer afneemt, gaat de omvormer automatisch weer aan. 

 

Wat kan ik eraan doen?

Zolang de wettelijke regels gelden en het limiet van 253 Volt geldt, gaat er helaas niks veranderen aan dit probleem. Je kan zelf wel maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de omvormer zo min mogelijk uitvalt. Het probleem is helaas niet geheel te verhelpen. Zorg er ten eerste voor dat jouw netbeheerder op de hoogte is van het probleem. Zij kunnen in gebieden met zonnepanelen extra (dikke) leidingen en transformatoren plaatsen om de spanning te stabiliseren.

Iets wat kan bijdragen aan zo min mogelijk uitval van de omvormer is een dikkere kabel tussen de meterkast en de omvormer. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat er zo min mogelijk spanningsopbouw is tussen de twee. Hoe verder de omvormer van de meterkast af staat, hoe dikker de kabel moet zijn. 

Daarnaast is het verstandig om stroom af te nemen op de momenten dat de spanning op het net het hoogst is. Zet bijvoorbeeld overdag de wasmachine of vaatwasser aan in plaats van ‘s avonds. Doordat deze apparaten stroom verbruiken, zakt de spanning op het net en voorkom je dat de omvormer zichzelf uitschakelt.

Ook zijn er tegenwoordig ‘slimme’ apparaten die stroom verbruiken om de momenten dat jouw zonnepanelen stroom opwekken. Slimme wasmachines, vaatwassers en laadpalen zijn zo in te stellen dat zij zelf het beste moment kunnen kiezen om te gaan werken.

Olaf Adviseur

Wil je meer weten over het uitvallen van je omvormer door spanningsproblemen?

Onze deskundige collega's helpen je daarbij!

Olaf is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Stel je vraag Zo gepiept!
Olaf Adviseur

Meer over zonnepanelen

Last van stijgende energiekosten? Niet met zonnepanelen

Hoe komt het dat de energiekosten zo hard stijgen? En wat kan je eraan doen? Overstappen naar zonnepanelen is de oplossing. Lees er alles over in onze blog.

Lees verder

Afmetingen zonnepanelen

Hoe groot zijn zonnepanelen en hoeveel passen er op mijn dak? Je leest er alles over in onze blog.

Lees verder

Zonnepanelen in de winter

Hebben zonnepanelen in de winter wel nut? Wekken zonnepanelen bij bewolking en koude temperaturen wel voldoende stroom op? Je leest de antwoorden op deze vragen in ons blog.

Lees verder