• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Dit is waarom de omvormer van zonnepanelen soms uitvalt

Op zonnige dagen

Heel Nederland is aan het verduurzamen: op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Met de stijgende energieprijzen is het aantal huishoudens met zonnepanelen de afgelopen 5 jaar zelfs verdubbeld. Dit zorgt voor meer drukte op het elektriciteitsnet waardoor zonnepanelen kunnen uitvallen op zonnige dagen.

In dit blog legt adviseur Olaf je uit hoe het kan dat de omvormer van jouw zonnepanelen soms uitvalt en wat je eraan kunt doen.

Help, mijn zonnepanelen vallen uit bij te veel zon

Tot een aantal jaren geleden was het elektriciteitsnet nog eenrichtingsverkeer. Er ging alleen energie van het elektriciteitsnet naar je woning. Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer weg te denken uit het straatbeeld en is het mogelijk om stroom terug te leveren aan het net wanneer je te veel opwekt. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Hierdoor wordt het een stuk drukker op het elektriciteitsnet waardoor er spanningsproblemen ontstaan. Vooral op zonnige dagen wanneer er veel stroom wordt geproduceerd maar weinig wordt verbruikt, kan dit voorkomen.

 

Spanningsproblemen op het elektriciteitsnet

Maar hoe kan het dat het elektriciteitsnet overbelast raakt? Op dagen met mooi weer en veel zonuren kan de spanning te hoog worden. De zonnepanelen wekken dan veel stroom op, terwijl de huishoudens (en bedrijven in het weekend) weinig verbruiken. Alle stroom die dan te veel wordt opgewekt, wordt tegelijk teruggeleverd waardoor de spanning op het elektriciteitsnet stijgt.

Het spanningsniveau van het laagspanningsnet in Nederland is standaard 230 Volt. Energiebedrijven hebben een leveringsplicht van -10% en +10% (kwartier gemiddelde). Wettelijk gezien mag de netspanning dus op geen enkel punt boven de 253 Volt komen (= 230 + 10%).

Waarom schakelt de omvormer uit?

Op het moment dat het elektriciteitsnet overbelast is, schakelt de omvormer zich automatisch uit. Dit komt doordat elke omvormer een ingebouwd mechanisme heeft dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch wordt uitgeschakeld op het moment dat de netspanning boven de 253 Volt komt. Dit voorkomt dat jouw elektrische apparaten uitvallen of zelfs kapotgaan. Wanneer de spanning op het net weer afneemt, gaat de omvormer automatisch weer aan.

 

Wat zijn de gevolgen voor mijn opbrengsten?

Wanneer je hebt gekozen voor zonnepanelen wil je natuurlijk genieten van een optimaal rendement en zoveel mogelijk stroom terugleveren aan het net. We snappen daarom dat het vervelend is als jouw zonnepanelen het even niet meer doen. Gelukkig gebeurt het gemiddeld gezien slechts 11 uur per jaar dat de spanning te hoog op loopt. Dat is minder dan 1% van het gemiddelde aantal zonuren in Nederland.

Wat kan ik doen als zonnepanelen uitvallen?

Zolang de wettelijke regels gelden en de limiet van 253 Volt geldt, blijven zonnepanelen soms uitvallen. Je kan zelf wel maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de omvormer van jouw zonnepanelen zo min mogelijk uitvalt. Het probleem is helaas niet geheel te verhelpen. Wat kan je dan wel doen? Zorg er ten eerste voor dat jouw netbeheerder op de hoogte is van het probleem. Zij kunnen in gebieden met zonnepanelen extra (dikke) leidingen en transformatoren plaatsen om de spanning te stabiliseren.

Iets wat kan bijdragen aan zo min mogelijk uitval van de omvormer is een dikkere kabel tussen de meterkast en de omvormer. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat er zo min mogelijk spanningsopbouw is tussen de twee. Hoe verder de omvormer van de meterkast af staat, hoe dikker de kabel moet zijn.

Daarnaast is het verstandig om stroom af te nemen op de momenten dat de spanning op het net het hoogst is. Zet bijvoorbeeld overdag de wasmachine of vaatwasser aan in plaats van ‘s avonds. Doordat deze apparaten stroom verbruiken, zakt de spanning op het net en voorkom je dat de omvormer zichzelf uitschakelt.

Ook zijn er tegenwoordig ‘slimme’ apparaten die stroom verbruiken om de momenten dat jouw zonnepanelen stroom opwekken. Slimme wasmachines, vaatwassers en laadpalen zijn zo in te stellen dat zij zelf het beste moment kunnen kiezen om te gaan werken.

Heeft het kopen van zonnepanelen nog wel zin?

Het is begrijpelijk dat als je het overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, het niet voordelig klinkt dat het zo druk is op het net. Niemand wil tenslotte rendementsverlies. Gelukkig heeft het niet veel gevolgen voor kleinverbruikers. Grootgebruikers vragen veel meer van het net en ondervinden hier meer hinder van. Daarnaast is het natuurlijk wel zo dat je de door jou opgewekte zonne-energie kan gebruiken en daardoor minder stroom hoeft af te nemen van het net. Met als gevolg dat je energierekening wel lager wordt.

Olaf Adviseur

Wil je meer weten over het uitvallen van je omvormer door spanningsproblemen?

Onze deskundige collega's helpen je daarbij!

Olaf is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen zowel fysiek, digitaal als telefonisch plaatsvinden.

Stel je vraag Zo gepiept!
Olaf Adviseur

Meer over zonnepanelen

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Aftoppen van de omvormer

Zie je dat de opbrengst aftopt op zonnige dagen? Lees hier wat het aftoppen van de omvormer betekent.

Lees verder

Wij zijn aangesloten bij SGZE

Wij zijn aangesloten bij de SGZE. Zo is jouw aanbetaling en fabrieksgarantie veiliggesteld. Je leest hier de voordelen voor jou.

Lees verder