• Persoonlijk advies
 • Uitsluitend A-merken
 • Aangesloten bij de SGZE
 • Zorgeloos garantie
 • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Voordat je zonnepanelen koopt, ga je je natuurlijk verdiepen in de kosten en opbrengsten. Want hoeveel leveren zonnepanelen op? Hoeveel heb je er nodig en wat kun je precies besparen? Bij Dijkman Zonne-energie helpen we je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. In dit blog vertelt adviseur Jael je alles wat je wilt weten over de opbrengst van zonnepanelen.

Wat leveren zonnepanelen op?

Allereerst wil je natuurlijk weten wat zonnepanelen opleveren. Naast het vermogen van zonnepanelen in Wattpiek (Wp), zijn er een aantal factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

 • De tijd van het jaar
  Welke maanden leveren zonnepanelen het meeste op? Door het jaar heen verschilt dit maar in het voorjaar is het rendement het hoogst. Met name de maanden mei tot en met juli hebben veel zonuren en dan is het nog niet te warm.

 • Het soort dak
  De opbrengst van zonnepanelen wordt ook beïnvloed door het soort dak en de omgeving daarvan. Een schuin dak op het oosten of westen is geschikt voor een goede opbrengst. Maar een dak op het zuiden vangt de meeste zon en geeft dus het hoogste rendement. Verder is het natuurlijk gunstig als er zo min mogelijk schaduw door bomen of gebouwen is. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Lees dan ook ons blog ‘is mijn dak geschikt voor zonnepanelen’ .

 • De hellingshoek
  Zonnepanelen met een hellingsgraad van 35% wekken over het algemeen de meeste elektriciteit op. Ook als je een plat dak hebt, kun je nog steeds een hoge opbrengst halen. In dit geval monteren we de zonnepanelen op een frame voor een optimaal rendement. De hellingshoek is voor een plat dak ongeveer 15% om schaduwvorming te voorkomen en windinvloeden te verminderen.

 • Soorten zonnepanelen
  Zonnepanelen zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar. De opbrengst is dus afhankelijk van onder andere het aantal Wp per paneel, de kwaliteit en de hoeveelheid zonnepanelen. Wij vinden het belangrijk dat dit goed wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Opbrengst van zonnepanelen berekenen

Hoeveel stroom gaat jouw zonnepaneleninstallatie opwekken? Om je een idee te geven wat zonnepanelen opleveren, hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt. Houd er wel rekening mee dat het per type zonnepaneel verschilt wat de opbrengst precies is.

Voorbeeldberekening

We gaan ervan uit dat één zonnepaneel gemiddeld een vermogen van 430 Wp heeft. Wanneer je 9 zonnepanelen aanschaft met een vermogen van 430 Wp per stuk dan is dit dus 9 x 430 = 3870 Wp.

In Nederland is het natuurlijk niet altijd even zonnig. Zonnepanelen leveren daardoor niet constant elektriciteit (in kWh) volgens hun piekvermogen in Wp. Daarom nemen we in de berekening de benutte capaciteit van 85% mee. Dat betekent dat je ongeveer 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp aan vermogen hebt. Voor 9 zonnepanelen wordt de benutte capaciteit dus 0,85 x 3870 = 3.290 kWh per jaar.

Daarnaast hangt de capaciteit natuurlijk ook af van externe invloedfactoren die we eerder al noemden.

Kies je voor zonnepanelen met een omvormer van Enphase, SMA of SolarEdge? Dan zie je in de app precies wat de opbrengst van jouw zonnepanelen per dag is.

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs voor zonnepanelen hangt af van een aantal aspecten. De kosten voor zonnepanelen worden namelijk bepaald door het type zonnepaneel en het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. We komen daarom graag bij je langs om samen naar jouw situatie te kijken. Zo kunnen we een offerte op maat maken waarin we meenemen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je te voorzien in je energieverbruik. En ook wat de kosten voor de zonnepaneleninstallatie zijn en hoeveel het naar verwachting gaat opleveren.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Hieronder geven we je een indicatie van wat zonnepanelen kosten. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het slim om alvast rekening te houden met je toekomstige energieverbruik. Kijk dus niet alleen naar je huidige verbruik.

8 panelen

Tweepersoonshuishouden

Prijsindicatie: € 3.750 - € 4.500

Opbrengst: 3.200 kWh

Besparing: € 1.280 per jaar

10 panelen

Klein gezin

Prijsindicatie: € 4.550 - € 5.300

Opbrengst: 4.000 kWh

Besparing: € 1.600 per jaar

15 panelen

Groot gezin

Prijsindicatie: € 6.750 - € 7.500

Opbrengst: 6.000 kWh

Besparing: € 2.400 per jaar

Wil je weten hoe snel je jouw zonnepanelen terugverdient? Lees dan ook: de terugverdientijd van zonnepanelen

Bespaar op jouw energiekosten

Nu je ongeveer weet wat de kosten en opbrengsten van zonnepanelen zijn, kun je je voorstellen dat je op je energiekosten kunt besparen. Vooral nu de energieprijzen steeds hoger worden. En met die kostenbesparing verdien je jouw zonnepaneleninstallatie vanzelf terug. Heb je een offerte aangevraagd? Dan hebben we de terugverdientijd van je investering hierin meegenomen. Gemiddeld is dit ongeveer 5 of 6 jaar.

Ook kun je nog profiteren van de salderingsregeling. Leveren jouw zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? Dan kun je deze stroom terug terugleveren aan de energieleverancier. Je ontvangt daar vervolgens een terugleververgoeding voor of het wordt verrekend met de verbruikte stroom.

Daarnaast is het ook fijn om te weten dat je een bedrag van je zonnepaneleninstallatie terugkrijgt van de belastingdienst: namelijk, de btw. Wij regelen dit voor jou zodat jij hier geen omkijken naar hebt. Vanaf 1 januari 2023 wil de overheid de btw op zonnepanelen terugbrengen naar 0%. 

Onze tip: informeer ook bij jouw gemeente of er mogelijkheden zijn voor subsidies of vergoedingen.

Meer energie en minder CO2-uitstoot dankzij zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is niet alleen fijn voor je energierekening. Ook voor het milieu is het goed. Hoe zit dat dan precies? Grijze stroom is vaak afkomstig uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Daar komt CO2 bij vrij en dat is slecht voor het klimaat. Het opwekken van zonne-energie is daarom een goede optie om de CO2-uitstoot in ons land te verminderen. Wist je bijvoorbeeld dat je per opgewekte kWh ongeveer 0,46 kilo CO2 bespaart?

Helaas zijn zonnepanelen (nog) niet helemaal CO2 vrij. Dat komt omdat er bij de productie en vervoer van de zonnepanelen wel CO2 vrijkomt. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven op zoek naar een oplossing om zonnepanelen zonder CO2-uitstoot te produceren. Maar ook zonder andere materialen die slecht zijn voor het milieu zoals lood, fluor en PFAS.

Jael Adviseur
9.1/10 | 1862 reviews
Hans Duistermaat 9

“Net en goed werk geleverd. Het heeft wel een tijd geduurd voordat de zonnepanelen zijn geplaatst.”

Meer weten over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Jael.

Jael is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen zowel op locatie als digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Jael Adviseur

Meer over zonnepanelen

Salderen en terugleververgoeding zonnepanelen

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak, kan ik dan ook zonnepanelen nemen? Ja zeker! Je hebt met een plat dak zelfs een aantal voordelen.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen? Onze adviseur Henrico vertelt je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Lees verder