• Persoonlijk advies
 • Uitsluitend A-merken
 • Aangesloten bij de SGZE
 • Zorgeloos garantie
 • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen verzekeren

is het nodig?

We krijgen regelmatig vragen over het verzekeren van zonnepanelen. Logisch, want het is een investering om jouw eigen energie op te wekken én zo te besparen op je energierekening. Het zou daarom zonde zijn als er iets met jouw zonnepaneleninstallatie gebeurt. In dit blog vertelt adviseur Henrico alles over zonnepanelen verzekeren.

Zonnepanelen verzekeren, is dat nodig?

Of je zonnepanelen moet verzekeren, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Voor de meeste situaties hoef je voor zonnepanelen geen aparte verzekering af te sluiten. Deze vallen namelijk onder de opstalverzekering indien je een koophuis hebt of onder de inboedelverzekering als je een huurhuis hebt. We raden wel altijd aan om dit te controleren bij jouw verzekeraar.


Opstalverzekering zonnepanelen bij een koophuis

Wanneer je een koophuis hebt en zonnepanelen neemt, zijn jouw zonnepanelen automatisch verzekerd door jouw opstalverzekering. Met de opstalverzekering ben je namelijk verzekerd van schade aan jouw woning. Daar horen jouw zonnepanelen ook bij, omdat ze vast zijn gemonteerd aan de woning. Ook wanneer je de zonnepanelen op het dak van je schuur hebt geïnstalleerd, vallen ze onder de opstalverzekering. 

Wanneer je zonnepanelen op een plat dak hebt geïnstalleerd, is het verstandig jouw verzekeraar te informeren. Bij platte daken kunnen er specifieke voorwaarden gelden.

 

Zonnepanelen verzekerd met inboedelverzekering bij huurhuis

In het geval van een huurhuis is de opstalverzekering niet van toepassing. Gelukkig vallen zonnepanelen dan vaak onder de inboedelverzekering. We raden aan om contact op te nemen met je verzekeraar om te controleren of het dekkingsbedrag voldoende of dat je een aanvullende verzekering nodig hebt. Mogelijk moet je het bedrag verhogen voor optimale bescherming.

Waarvoor zijn mijn zonnepanelen verzekerd?

Wanneer je een opstalverzekering of inboedelverzekering hebt, zijn je zonnepanelen bij de meeste verzekeraars automatisch verzekerd. Twijfel je? Neem dan contact op met je verzekeraar zodat je zeker weet dat jouw zonnepanelen zijn verzekerd bij schade of diefstal. 

Bij de meeste verzekeraars zijn jouw zonnepanelen verzekerd tegen:

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Hagel
 • Diefstal
 • Stormschade

Moet ik zonnepanelen melden bij de verzekering?

Dit is afhankelijk van jouw verzekeraar. Bij sommige woonverzekeringen zijn zonnepanelen pas meeverzekerd wanneer je ze hebt gemeld. We raden aan om contact op te nemen met je verzekeraar om de installatie te melden en te vragen welke invloed het heeft op je bestaande polis. Wanneer jouw zonnepanelen correct zijn opgenomen in je verzekeren, wordt schade door bijvoorbeeld storm, brand of diefstal eventueel gedekt.

Zonnepanelen niet verzekerd tegen rendementsverlies door defect of diefstal

Zonnepanelen kunnen door mankementen uitvallen of kapotgaan waardoor het beloofde rendement niet kan worden gehaald. Hiervoor ben je niet verzekerd bij de verzekeraar. Bij Dijkman Zonne-energie ben je daar echter wel voor verzekerd wanneer je kiest voor de Zorgeloos Garantie.

Dijkman Zonne-energie Zorgeloos Garantie

Bij Dijkman Zonne-energie doen wij er alles aan om de ervaring van aanschaf tot opbrengst van zonnepanelen zo zorgeloos en prettig mogelijk te laten verlopen. Wanneer je kiest voor Zorgeloos Garantie profiteer je 20 jaar zorgeloos van de zon. Wij bieden onder andere 20 jaar garantie op arbeid en de producten.

Meer weten over Zorgeloos Garantie

Zijn mijn zonnepanelen automatisch verzekerd?

 • Ben je zelf eigenaar van de woning?

  Dan heb je een opstalverzekering en zijn jouw zonnepanelen vaak automatisch verzekerd. Neem contact op met jouw verzekeraar als je twijfelt of jouw zonnepanelen door de opstalverzekering worden gedekt. 

 • Heb je een huurwoning?

  Dan vallen jouw zonnepanelen onder de inboedelverzekering. Neem contact op met je verzekeraar om te informeren of het verzekerde bedrag de zonnepanelen dekt of dat je het moet ophogen.

 • Heb je zonnepanelen op een plat dak?

  Ga dan goed na of jouw zonnepanelen verzekerd zijn tegen diefstal. Omdat jouw zonnepanelen vaak los op het dak liggen, is het voor dieven makkelijker de zonnepanelen te stelen zonder sporen van inbraak achter te laten. Veel verzekeraars verzekeren niet op het moment dat er geen sporen van inbraak zijn. Vraag dit dus goed na bij je verzekeraar!

 • Zijn mijn zonnepanelen automatisch verzekerd voor slecht weer?

  Niet alle verzekeraars betalen bij schade door slecht weer zoals storm of hagel. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.

Henrico Adviseur
9.1/10 | 1862 reviews
Hans Duistermaat 9

“Net en goed werk geleverd. Het heeft wel een tijd geduurd voordat de zonnepanelen zijn geplaatst.”

Meer weten over het verzekeren van je zonnepanelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Henrico.

Henrico is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. 

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Henrico Adviseur

Meer over zonnepanelen

Salderen en terugleververgoeding zonnepanelen

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak, kan ik dan ook zonnepanelen nemen? Ja zeker! Je hebt met een plat dak zelfs een aantal voordelen.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen? Onze adviseur Henrico vertelt je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Lees verder