• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen installeren

Zo doen we dat

Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen (of dit net hebt gedaan) wil je natuurlijk weten hoe het proces verloopt. Want hoe gaat het installeren van zonnepanelen dan precies in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken en wat kun je verwachten? In dit blog vertelt adviseur Swen je alles over het aansluiten van zonnepanelen.

Voordat we zonnepanelen installeren...

Voordat we de zonnepanelen monteren, bekijken we natuurlijk eerst jouw situatie. Nadat jij op onze website de gratis zonnecheck hebt gedaan, neemt een adviseur telefonisch contact met je op of komt bij je langs voor een adviesgesprek.

Om een passende offerte op te kunnen stellen, vragen we je van tevoren om een foto van het dak (wanneer dit mogelijk is) en de meterkast te sturen. Zo kunnen we samen kijken of qua maatvoering jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Maar ook of er nog aanpassingen in de meterkast gedaan moeten worden. Zodra we alle informatie hebben, maken we een offerte en een legplan. Daarin staat hoeveel zonnepanelen we installeren, waar we ze plaatsen op het dak en hoeveel ze gaan opbrengen.

Onze monteurs installeren de zonnepanelen

Heb je de offerte geaccepteerd? Dan gaan we aan de slag! Eerst gaat jouw project naar de werkvoorbereiding. Zij zorgen dat alle materialen geregeld worden zoals de zonnepanelen, omvormer en het montagemateriaal. De afdeling planning zorgt er vervolgens voor dat de monteurs worden ingepland en dat je op de hoogte bent wanneer we de zonnepanelen komen installeren.

Monteur Brian

Op de geplande dag komt het monteurs-team bij jou de zonnepanelen plaatsen. Hoe ze dit doen, hangt af van het soort dak. Heb je een plat dak? Dan plaatsen ze de zonnepanelen op een frame met een helling. Dit zorgt voor de beste opbrengst. Op een schuin dak plaatsen ze eerst dakhaken en de profielen waar de zonnepanelen op komen te liggen. Vervolgens monteren ze de zonnepanelen op de profielen en zorgen ze dat alle bedrading is weggewerkt. Ook stellen ze alles netjes af, zodat ze de zonnepanelen strak naast elkaar liggen.

Aansluiten van de omvormer

Na het plaatsen van de zonnepanelen, gaat de elektricien aan de slag met het aansluiten van de omvormer. Hoe hij dat doet, ligt aan het type omvormer. Van tevoren heb je met de adviseur afgestemd welke omvormer beste bij jouw situatie past.

Bij sommige installaties wordt een centrale omvormer geplaatst tussen de zonnepanelen en de meterkast. Dit kan een klassieke stringomvormer of een omvormer met optimizers zijn. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. Heb je gekozen voor een Enphase systeem? Dan werkt de installatie iets anders. Bij dit systeem is het namelijk zo dat er achter ieder paneel een micro-omvormer wordt geplaatst die de stroom omzet. De wisselstroom gaat dus direct van de zonnepanelen naar je meterkast.

Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Heb je een zonnepaneleninstallatie met een centrale omvormer? Dan sluit de elektricien in de meterkast de omvormer aan op een aparte groep met een aardlekschakelaar. De groep wordt vervolgens aangesloten op je meter. Er zijn verschillende soorten elektriciteitsmeters. Een analoge meter met draaischijf of een slimme meter zijn het meest geschikt voor zonnepanelen. Het voordeel van een slimme meter is dat je precies kunt zien hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel je zonnepanelen hebben opgewekt.

Bij het Enphase systeem worden de zonnepanelen direct aangesloten op een vrije groep en de meter in de meterkast. Wel wordt een Q-relais mechanisme geplaatst die het systeem loskoppelt wanneer de netspanning te hoog wordt. Daarnaast wordt er een Envoy-S geïnstalleerd. Dit kastje monitort de opbrengst van jouw systeem. Dit is terug te zien in de app op paneel niveau.

Monteur Juan

Na de installatie

Nu je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, wil je natuurlijk graag bijhouden wat het je oplevert. Op je smartphone of tablet kun je dit bijhouden in de monitoring app. We helpen je graag met het instellen daarvan. Daarnaast nemen we na de installatie van de zonnepanelen contact met je op over de btw-teruggave. Wil je meer weten? In ons blog “installatie afgerond, en nu?” vertellen we je alles wat je moet weten.

Zonnepanelen geinstalleerd op woning
Swen Adviseur
9.1/10 | 1862 reviews
Hans Duistermaat 9

“Net en goed werk geleverd. Het heeft wel een tijd geduurd voordat de zonnepanelen zijn geplaatst.”

Meer weten over de werking van zonnepanelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Swen!

Swen is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen fysiek, digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Swen Adviseur

Meer over zonnepanelen

Salderen en terugleververgoeding zonnepanelen

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak, kan ik dan ook zonnepanelen nemen? Ja zeker! Je hebt met een plat dak zelfs een aantal voordelen.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen? Onze adviseur Henrico vertelt je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Lees verder