• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen in de winter

Leveren ze wel rendement?

Je zou denken dat zonnepanelen in de winter geen energie opwekken omdat de zon niet tot nauwelijks schijnt, maar niets is minder waar! Hoe zit het precies met zonnepanelen in de herfst en winter? Adviseur Henrico vertelt het je in deze blog.

Zonnepanelen werken op licht, niet op zonlicht

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet werken, is een groot misverstand. Zonnepanelen hebben namelijk licht nodig om energie op te wekken. Dit hoeft niet per se direct zonlicht te zijn. Het is wel zo dat zonnepanelen meer rendement opleveren zodra het zonnetje volop schijnt, maar ook tijdens bewolkte dagen wekken jouw zonnepanelen energie op.

Minder rendement van je zonnepanelen in de herfst en winter

Doordat het in de herfst- en wintermaanden minder zonnig is, wekken de zonnepanelen minder energie op. En dit terwijl je in de wintermaanden meer stroom verbruikt dan in de zomermaanden. Dat is niet erg! Wanneer je zonnepanelen hebt, kan je namelijk salderen. Dit betekent dat je teveel opgewekte energie teruglevert aan de energieleverancier. Deze teruggeleverde energie wordt aan het eind van het jaar verrekend met de energie van je energieleverancier die je in de wintermaanden hebt verbruikt. Heb je onderaan de streep te veel energie teruggeleverd dan verbruikt? Dan krijg je zelfs een vergoeding. Erg voordelig dus!

Zonnepanelen werken beter bij lage temperaturen

Zonnepanelen presteren het beste wanneer deze koel blijven. Bij een hoge buitentemperatuur kan een zonnepaneel oververhit raken waardoor de geleidbaarheid toeneemt en de spanning daalt. Dit is de reden waarom een zonnepaneel op een hele hete en zonnige zomerdag minder oplevert dan je zou verwachten. Om te voorkomen dat zonnepanelen te warm worden, is het verstandig om voldoende ruimte tussen de zonnepanelen en het dak te bewaren. Alle Dijkman monteurs houden hier automatisch al rekening mee.

Zonnepanelen en sneeuw

Wanneer er veel sneeuw is gevallen en dit op de zonnepanelen blijft liggen, kan het rendement erg dalen. Misschien wel tot het nulpunt. Zonnepanelen kunnen daarentegen ook meer op gaan leveren op het moment dat er rondom het paneel sneeuw ligt en de zonnepanelen zelf sneeuwvrij zijn. Dit komt doordat het licht weerspiegelt in de sneeuw waardoor de zonnepanelen extra licht vangen.

Over het algemeen zal de sneeuw vanzelf weer van de zonnepanelen afglijden zodra de sneeuw smelt. Om te voorkomen dat er sneeuw blijft liggen op je zonnepanelen is het een optie om de hellingshoek van de zonnepanelen te verhogen naar 40 graden. Dan glijdt de sneeuw meestal direct van de zonnepanelen af en hou je het maximaal haalbare rendement. Is dit bij jou niet mogelijk? Dan is het verstandig om met een zachte borstel de sneeuw van de zonnepanelen af te schuiven. Bevroren sneeuw of ijs moet je laten liggen omdat het verwijderen ervan kan leiden tot schade aan je zonnepaneel. Let uiteraard wel op je eigen veiligheid wanneer je het dak op gaat!

Een zonnepaneelinstallatie kan een flink pak sneeuw wel aan qua gewicht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw zonnepanelen kapot gaan door een (heftige) sneeuwbui.

Wachten met zonnepanelen nemen tot in de zomermaanden

Het maakt niet uit in welke periode van het jaar je zonnepanelen neemt. Zonnepanelen heb je namelijk voor tientallen jaren, dus of je nu in de zomer of winter start met profiteren van de zon, het rendement over al die jaren blijft hetzelfde. Vaak is het in de wintermaanden wel iets rustiger bij Dijkman Zonne-energie waardoor je jouw zonnepanelen sneller op je dak hebt liggen!

Henrico Adviseur
9.1/10 | 1699 reviews
G. Karsten 10

“De afspraak verliep ietwat chaotisch maar het plaatsen van de schermen en het vervangen van de meterkast is keurig gedaan.”

Meer weten over zonnepanelen in de winter?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Henrico.

Henrico is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen op locatie, digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Henrico Adviseur

Meer over zonnepanelen

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Aftoppen van de omvormer

Zie je dat de opbrengst aftopt op zonnige dagen? Lees hier wat het aftoppen van de omvormer betekent.

Lees verder

Wij zijn aangesloten bij SGZE

Wij zijn aangesloten bij de SGZE. Zo is jouw aanbetaling en fabrieksgarantie veiliggesteld. Je leest hier de voordelen voor jou.

Lees verder