• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen in de winter

Leveren ze wel rendement?

In de winterperiode zijn de dagen korter en is het minder zonnig. Toch wekken zonnepanelen in de winter nog steeds zonne-energie op. In dit blog vertelt adviseur Henrico je meer over onder andere de opbrengst van zonnepanelen in de winter en wat je moet doen als er sneeuw op je zonnepanelen ligt.

Zonnepanelen werken op licht, niet op zonlicht

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet werken, is een groot misverstand. Zonnepanelen hebben namelijk licht nodig om energie op te wekken. Dit hoeft niet per se direct zonlicht te zijn. Het is wel zo dat zonnepanelen meer rendement opleveren zodra het zonnetje volop schijnt, maar ook tijdens bewolkte dagen wekken jouw zonnepanelen energie op.

Minder rendement van je zonnepanelen in de herfst en winter

In de herfst- en wintermaanden is het minder zonnig en dus wekken de zonnepanelen minder energie op dan in de zomer. Je energieverbruik is daarentegen hoger in de winter. Dat is niet erg! Op dit moment kun je nog gebruikmaken van de salderingsregeling. Dit betekent dat de overtollige stroom die je in de zomermaanden teruglevert aan het net, kan wegstrepen tegen de stroom die je in de wintermaanden verbruikt. Aan het einde van het jaar verrekent de energieleverancier dit voor je. Heb je onderaan de streep te veel energie teruggeleverd dan verbruikt? Dan krijg je zelfs een vergoeding. Erg voordelig dus.

Let op: een aantal energieleveranciers brengen een terugleverheffing in rekening voor het terugleveren van energie aan het net. 

 

Zonnepanelen opbrengst in de winter

De opbrengst van je zonnepanelen is in de winter dus lager dan in de zomermaanden. In de afbeelding hieronder wordt dit per maand weergegeven.  

Zonnepanelen werken beter bij lage temperaturen

Wist je dat zonnepanelen het beste presteren wanneer deze koel blijven? Bij een hoge buitentemperatuur kan een zonnepaneel oververhit raken waardoor de geleidbaarheid toeneemt en de spanning daalt. Dit is de reden waarom een zonnepaneel op een hele hete en zonnige zomerdag minder oplevert dan je zou verwachten. Om te voorkomen dat zonnepanelen te warm worden, is het verstandig om voldoende ruimte tussen de zonnepanelen en het dak te bewaren voor ventilatie. Alle Dijkman monteurs houden hier automatisch al rekening mee tijdens de installatie.

Oost-west zonnepanelen in de winter

In de winter staat de zon lager. De hoek waarop het zonlicht op zonnepanelen valt is daardoor ook anders. Met oost-west zonnepanelen in de winter wordt de energieopbrengst geoptimaliseerd. Doordat de panelen zowel naar het oosten als het westen georiënteerd zijn, hebben ze een breder bereik van zonlicht gedurende de dag. In de winter is dit gunstig omdat de dagen korter zijn. De energieopbrengst is dan efficiënter en constanter.

Sneeuw op zonnepanelen

Wanneer er veel sneeuw is gevallen en dit op de zonnepanelen blijft liggen, kan het rendement dalen. Misschien wel tot het nulpunt. Zonnepanelen kunnen daarentegen ook meer op gaan leveren op het moment dat er rondom het paneel sneeuw ligt en de zonnepanelen zelf sneeuwvrij zijn. Dit komt doordat het licht weerspiegelt in de sneeuw waardoor de zonnepanelen extra licht vangen.

Over het algemeen glijdt de sneeuw vanzelf weer van de zonnepanelen zodra het gaat dooien. Om te voorkomen dat er sneeuw op je zonnepanelen blijft liggen, is het een optie om de hellingshoek van de zonnepanelen te verhogen naar 40 graden. Dan glijdt de sneeuw meestal direct van de zonnepanelen af en hou je het maximaal haalbare rendement. Is dit bij jou niet mogelijk? Dan is het verstandig om met een zachte borstel de sneeuw van de zonnepanelen af te schuiven. Bevroren sneeuw of ijs moet je laten liggen omdat het verwijderen ervan kan leiden tot schade aan je zonnepaneel. Let uiteraard wel op je eigen veiligheid wanneer je het dak op gaat!

Een zonnepaneelinstallatie kan een flink pak sneeuw wel aan qua gewicht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw zonnepanelen kapotgaan door een (heftige) sneeuwbui.

Zonne-energie opslaan

Ook tijdens de koude wintermaanden wekken zonnepanelen nog zonne-energie op. Wanneer de dagen korter zijn en je overdag niet thuis bent, kun je dit misschien niet direct gebruiken. Zonne-energie opslaan is dan een goed alternatief.

Lees meer over de thuisbatterij

Wachten met zonnepanelen nemen tot in de zomermaanden

Het maakt niet uit in welke periode van het jaar je zonnepanelen neemt. Zonnepanelen gaan tientallen jaren mee. Dus of je in de zomer of winter start met profiteren van de zon, het rendement over al die jaren blijft hetzelfde. Vaak is het in de wintermaanden wel iets rustiger bij Dijkman Zonne-energie waardoor je jouw zonnepanelen sneller op je dak hebt liggen!

Henrico Adviseur
9.1/10 | 1862 reviews
Hans Duistermaat 9

“Net en goed werk geleverd. Het heeft wel een tijd geduurd voordat de zonnepanelen zijn geplaatst.”

Meer weten over zonnepanelen in de winter?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Henrico.

Henrico is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen op locatie, digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Henrico Adviseur

Meer over zonnepanelen

Salderen en terugleververgoeding zonnepanelen

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak, kan ik dan ook zonnepanelen nemen? Ja zeker! Je hebt met een plat dak zelfs een aantal voordelen.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen? Onze adviseur Henrico vertelt je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Lees verder