Veelgestelde vragen

over zonnepanelen

Onze adviseurs en support medewerkers krijgen regelmatig vragen van klanten over uiteenlopende onderwerpen rondom zonnepanelen. Om jou zo goed mogelijk te informeren, vind je op deze pagina alle vragen en antwoorden.
 
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs! Zij helpen je graag verder.
Neem contact op met adviseur

Veelgestelde vragen

 • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

  Meer dan 90% van de daken is geschikt voor zonnepanelen. We houden rekening met hoe oud het dak is, welke ligging het dak heeft en de locatie in verband met wind regio’s en de hellingshoek. Onze adviseur kan dit goed in kaart brengen en voor je nakijken. Verstandig is dus om een een vrijblijvende afspraak te maken om zeker te weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

 • Waarom moet ik voor Dijkman Zonne-energie kiezen?

  Dijkman Zonne-energie bestaat al meer dan 10 jaar. We durven daarom gerust te zeggen dat wij een specialist zijn op het gebied van zonnepanelen. Ons team bestaat uit deskundige en bevlogen medewerkers. We maken gebruik van de beste merken en bij ons heb je langer garantie dan bij ieder andere aanbieder. Ook bieden wij met onze Zorgeloos Garantie rendementsgarantie aan. Dit betekent dat je altijd verzekerd bent van optimaal rendement. Ook staat ons serviceteam wanneer nodig altijd voor je klaar en profiteer je Zorgeloos van de zon! 

 • Ben ik met zonnepanelen helemaal zelfvoorzienend?

  We adviseren altijd om het aantal zonnepanelen te plaatsen waarmee je jouw jaarlijkse verbruik kunt dekken. Als je in de toekomst een elektrische auto neemt of er is sprake van gezinsuitbreiding, dan kan je het zonnepanelensysteem uitbreiden. Goed om te weten: je hebt nog steeds stroom van de energieleverancier nodig omdat je ’s avonds en 's nachts ook stroom verbruikt wanneer de zonnepanelen niks opwekken. 

 • Krijg je subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen?

  Helaas bestaat er geen landelijke subsidie meer voor het aanschaffen van zonnepanelen. Wel zijn er andere voordelen waar je gebruik van kunt maken. Zo kan je de btw die je hebt betaald terugvragen van de belastingdienst. Hierdoor krijg je honderden euro's terug. Daarnaast kan je teveel opgewekte stroom terugleveren aan het net (salderen) en kennen sommige regio’s wel subsidie. Kijk hiervoor op de EnergieSubsidieWijzer.

 • Hoe werkt het terugleveren van opgewekte energie aan de energieleverancier?

  Wanneer je overdag meer energie opwekt met je zonnepanelen dan dat je verbruikt, lever je de energie terug aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding of het wordt verrekend met de stroom die je 's avonds of 's nachts verbruikt van je energieleverancier wanneer jouw zonnepanelen niks opwekken. Dit noemen we salderen

 • Hoe belangrijk is het aantal zonuren?

  Bij daglicht wekken de zonnepanelen stroom op. Wanneer de zon schijnt wordt dit versterkt. Daarom hoe meer zonuren hoe beter, maar ook bij bewolkte dagen wekken jouw zonnepanelen dus stroom op. Het westen van het land heeft iets meer zonuren dan in het oosten. Maar de verschillen in opbrengst zijn klein. Het aantal zonuren is een indicatie van de opbrengst. In 2018 en 2020 waren de jaren extreem zonnig met meer zonuren dan gemiddeld wat natuurlijk gunstig is voor je opbrengst. 

 • Gaat de opbrengst achteruit naarmate zonnepanelen ouder worden?

  Zonnepanelen verouderen heel langzaam. Na een aantal jaren neemt de opbrengst van zonnepanelen af met ongeveer 0,5% per jaar. Afhankelijk van het soort zonnepaneel, heb je na de vermogensgarantie van 20 tot 25 jaar nog 83% van het vermogen van de nieuwstaat.

 • Ik heb een huurhuis. Kan ik zonnepanelen nemen?

  In overleg met de verhuurder kunnen zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Maak goede afspraken van te voren over wie eigenaar wordt van de zonnepanelen. Is de verhuurder de eigenaar? Dan ga je waarschijnlijk meer huur betalen. Word jij zelf eigenaar? Dan kan je ze meenemen wanneer je verhuist of over laten nemen door de nieuwe huurders.

 • Kost het produceren van zonnepanelen niet meer CO2 uitstoot dan dat ze besparen?

  Het produceren van de zonnepanelen kost natuurlijk ook energie, maar dat staat niet tegenover de energie wat ze kunnen opwekken. De CO2-terugverdientijd op de productie, het transport en de plaatsing van zonnepanelen is over het algemeen 2/3 jaar. Onze zonnepanelen gaan wel 25 jaar mee, dus je bespaart er tientallen jaren CO2 mee!

 • Welke kleur hebben zonnepanelen?

  In het begin van de productie van zonnepanelen hadden zonnepanelen een blauwe kleur. Tegenwoordig zijn zonnepanelen bijna allemaal egaal zwart. Dit geeft een moderne uitstraling en past vaak beter bij de uitstraling van een woning.

 • Wat gebeurt er met de zonnepanelen als de stroom uitvalt?

  Om de zonnepanelen stroom te laten leveren, moet de omvormer altijd werken. Een omvormer werkt op stroom, dus zodra de stroom uitvalt, valt ook de omvormer uit. Hierdoor werken de zonnepanelen niet en wordt er geen stroom opgewekt. 

 • Wat is de beste opstelling voor een zonnepaneelsysteem?

  Op zowel een schuin dak als een plat dak kunnen zonnepanelen gemonteerd worden. Over het algemeen leveren zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn het meest op omdat daar de zon op schijnt, maar richting het oosten of westen heb je de hele dag daglicht. Wil je de beste opstelling weten bij jou thuis? Een adviseur komt graag bij je langs!

 • Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

  Zonnepanelen heb je ongeveer binnen 6 jaar terugverdiend. 

 • Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

  Schade aan je zonnepanelen is nooit leuk en het repareren ervan kost vaak geld. Daarom is het verstandig jouw inboedelverzekering op te hogen zodat je zonnepanelen verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld stormschade. 

 • Stijgt de waarde van mijn woning met zonnepanelen?

  Met zonnepanelen is jouw koopwoning ongeveer €5000,- meer waard dan wanneer je geen zonnepanelen zou hebben (afhankelijk van het aantal zonnepanelen). Dit komt doordat het energielabel stijgt. 

 • Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

  In de meeste gevallen is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen. Het kan voorkomen dat de meterkast te oud en moet deze vervangen worden voordat je zonnepanelen kan nemen. In het gratis adviesgesprek met onze adviseur kunnen we bepalen of jouw meterkast geschikt is.

 • Kan ik zelf zonnepanelen installeren?

  Wanneer je geen expert bent op het gebied van zonnepanelen, is het niet aan te raden om zelf zonnepanelen te installeren. Het is van belang dat zonnepanelen goed worden geïnstalleerd om verzekerd te zijn van optimaal rendement en veiligheid.

 • Wat te doen bij blikseminslag bij zonnepanelen?

  Wanneer de bliksem bij je is ingeslagen, kan er in eerste instantie niks mis lijken met de zonnepanelen. Echter kan blikseminslag na een tijdje ook nog schade veroorzaken aan de installatie. Houd dus na blikseminslag goed het rendement in de gaten of bel onze serviceafdeling om je zonnepaneelinstallatie na te laten kijken.

 • Moet ik zonnepanelen schoonmaken?

  De eerste paar jaar hoef je jouw zonnepanelen niet schoon te maken. De zonnepanelen hebben namelijk een speciale coating die zichzelf schoon houdt. Wel is het aan te raden om regelmatig te controleren op bladeren en dergelijke. Na een aantal jaren mag je zonnepanelen schoonmaken met (kalkvrij) water. Lees meer over het schoonmaken van zonnepanelen in onze blog.

 • Hoelang krijg ik garantie op mijn zonnepanelen?

  Bij Dijkman Zonne-energie profiteer je 20 jaar van Zorgeloos Garantie. Hiermee krijg je onder andere rendementsgarantie en garantie op de installatie en de arbeid. Lees er meer over de Zorgeloos Garantie.

 • Welke omvormer moet ik nemen?

  Dijkman Zonne-energie werkt met drie verschillende omvormers: de klassieke stringomvormer, SolarEdge met optimizers en Enphase micro-omvormers. Elke omvormer heeft zijn eigen voordelen. Welke omvormer bij jouw situatie past, kan een adviseur bepalen. Lees meer over de verschillende omvormers of welke omvormer het beste bij jou past in onze blogs.

 • Voldoet mijn omvormer aan de Requirement for Generators (RfG)?

  Per 27 april 2021 moet een omvormer voldoen aan de nieuwe eisen voor zonnepanelen. Alle omvormers waarmee Dijkman Zonne-energie werkt, voldoen aan deze eisen. Hiervoor hoef je dus geen apart certificaat aan te vragen.  

 • Mijn zonnepanelen vallen soms uit, hoe kan dit?

  Steeds meer Nederlanders nemen zonnepanelen, waardoor steeds meer mensen energie gaan opwekken en terugleveren. Hierdoor raakt het net overbelast doordat de teveel opgewekte energie tegelijk moet worden teruggeleverd aan het net. Het gevolg hiervan is dat de omvormer zichzelf automatisch uitschakelt. Zodra de spanning afneemt op het net, schakelt de omvormer zichzelf weer in.

  Het probleem is helaas niet geheel te verhelpen, maar je zou wel maatregelen kunnen nemen om het zo min mogelijk impact te laten hebben op je rendement. Lees het in onze blog 'Oorzaak uitval zonnepanelen'.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om een elektrische auto op te laden?

  Een gemiddelde elektrische auto heeft 8 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken. Wanneer je een hybride auto hebt, dus zowel elektrisch als brandstof, heb je 5 zonnepanelen nodig. Het opladen van een elektrische auto kost veel minder dan wanneer je een benzine auto rijdt. Lees er meer over in onze blog 'zonnepanelen voor een elektrische auto'.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor het gebruik van een jacuzzi?

  Om het verbruik van de jacuzzi jaarlijks te dekken, zijn ongeveer drie zonnepanelen nodig. Lees in onze blog meer over zonnepanelen voor een jacuzzi.

Swen Adviseur
9.1/10 | 867 reviews
Anton brandwagt 9

“Bedankt voor alle zonnige groeten voor het uitbrengen van de offerte tot realisatie en plaatsen van de zonnepanelen en overige werkzaamheden. Alles is prima verlopen. Succes gewenst met uw onderneming. Anton Brandwagt”

Heb jij een andere vraag over zonnepanelen?

Bel dan met Swen!

Swen is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. 

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Swen Adviseur

Alles over zonnepanelen

Installatie zonnepanelen afgerond, en nu?

Gefeliciteerd! Je zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Nu moeten er nog een aantal zaken worden afgerond. Lees in deze blog wat er nu gaat gebeuren.

Lees verder

Oorzaak uitval zonnepanelen

In deze blog legt adviseur Robby je uit hoe het kan dat jouw zonnepanelen soms uit kunnen vallen en wat je eraan kunt doen.

Lees verder

Haal het maximale uit je rendement

Zes belangrijke tips om een maximaal rendement uit je zonnepanelen te halen, waardoor je zorgeloos kunt profiteren van de zon.

Lees verder