Subsidies en BTW-teruggave

bij zonnepanelen

Bij Dijkman Zonne-energie ontzorgen wij je bij de aanvraag van de BTW teruggave. Je kunt een flink bedrag terugvragen van de Belastingdienst. Dit proces nemen wij je volledig uit handen. Wij verzorgen de registratie, administratie, BTW-aangifte, vrijstelling (KOR) en de teruggaaf. 

Ook bestaan er subsidieregelingen die de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken.

In deze blog vertelt onze financieel adviseur Herik over subsidies en de BTW-teruggave bij zonnepanelen.

Subsidies voor aanschaf van zonnepanelen

Er zijn diverse regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken. Denk hierbij aan de salderingsregeling. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je voordeel haalt uit het terugleveren van opgewekte energie aan de energieleverancier. 

Als particulier ben je aangewezen op de regionale subsidies die via de gemeente beschikbaar worden gesteld. Bekijk of jij in aanmerking komt voor een regionale subsidie met de Energiesubsidiewijzer.

Daarnaast kan je met behulp van de VvE Energiebespaarlening ook subsidie krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen wanneer je als lid van Vereniging van Eigenaar een appartementencomplex wilt verduurzamen. 

Voor ondernemers bestaat er de Energie- Investeringsaftrek (EIA). Hiermee kan je 45,5% van je investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor grootgebruikers zoals bedrijven in de agrarische sector is er de SDE++ regeling.

BTW-teruggave bij zonnepanelen

Formeel ben je ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom leveren aan het net. Dit is vanaf de dag van de installatie van de zonnepanelen. Je kunt hierdoor de btw die je hebt betaald op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen.

De belastingregel is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Consumenten die op of na 20 juni 2013 zonnepanelen laten installeren kunnen van deze regels profiteren. Om jou te ontzorgen regelen wij de btw-teruggave voor je. Zo kan je direct zorgeloos profiteren van de zon.

Stappen die wij voor je ondernemen

  1. Verzorgen van de contacten met de belastingdienst
  2. Melden je aan bij de Belastingdienst
  3. Verzoeken de belastingdienst tot toepassing van de kleineondernemersregeling (KOR)
  4. Dienen de btw-aangifte in
  5. Bij elke stap in dit proces houden wij je op de hoogte

De aanvraag is afgerond wanneer de Belastingdienst de beschikking tot teruggave heeft verleend.

 

Een voorbeeld

Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen heb je een rekening ontvangen met daarop een btw-bedrag van € 800,-. De zonnepanelen zijn niet geïntegreerd, je kunt daarom het hele btw-bedrag als voorbelasting in aftrek brengen.

Meer informatie over BTW-teruggave vind je op de website van de Belastingdienst.

BTW-teruggave van zonnepanelen voor zzp'ers

Ben jij al een zzp’er of ondernemer? Ook dan kan je de btw terugvragen van de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Het enige wat verschilt is dat je daarna niet vanzelfsprekend gebruik kunt maken van de “Kleine Ondernemersregeling”. Hiervoor is namelijk het totaalbedrag van alle btw activiteiten van belang; als dit hoger is dan 1345 euro per jaar, krijg je geen ontheffing van de aangifteplicht. Staat de energienota op naam van jouw partner, dan kunnen we de btw wél terugvragen.

BTW-identificatienummer (vanaf 1 januari 2020)

Vanaf 1 januari 2020 is het BTW-identificatienummer vervangen voor het omzetbelastingnummer. Dit omdat in het oude BTW-identificatienummer het burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. Wegens privacyredenen is deze daarom vervangen voor het omzetbelastingnummer. Dit is een nummer zonder “NL” ervoor. Het is mogelijk dat jouw energieleverancier om dit nummer vraagt. Het nummer hoef je niet aan ons door te geven, maar we willen je er wel graag over informeren.

Herik Financieel adviseur

Meer weten over de financiƫle voordelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Herik!

Herik is financieel adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je financiële vragen over zonnepanelen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Herik Financieel adviseur

Meer over zonnepanelen

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over zonnepanelen op een rijtje.

Lees verder

Verschillende soorten omvormers

Wat doet een omvormer, welke soorten zijn er en welke is geschikt voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Lees verder

Salderingsregeling / terugleververgoeding bij zonne-energie

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder