Subsidies en BTW-teruggave

bij zonnepanelen

Bij Dijkman Zonne-energie ontzorgen wij je bij de aanvraag van de BTW teruggave. Je kunt een flink bedrag terugvragen van de Belastingdienst. Dit proces nemen wij je volledig uit handen. Wij verzorgen de registratie, administratie, BTW-aangifte, vrijstelling (KOR) en de teruggaaf. 

Ook bestaan er subsidieregelingen die de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken.

In deze blog vertelt onze adviseur Mark over subsidies en de BTW-teruggave bij zonnepanelen.

Subsidies voor aanschaf van zonnepanelen

Er zijn diverse regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken. Denk hierbij aan de salderingsregeling. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je voordeel haalt uit het terugleveren van opgewekte energie aan de energieleverancier. 

Als particulier ben je aangewezen op de regionale subsidies die via de gemeente beschikbaar worden gesteld. Bekijk of jij in aanmerking komt voor een regionale subsidie met de Energiesubsidiewijzer.

Daarnaast kan je met behulp van de VvE Energiebespaarlening ook subsidie krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen wanneer je als lid van Vereniging van Eigenaar een appartementencomplex wilt verduurzamen. 

Voor ondernemers bestaat er de Energie- Investeringsaftrek (EIA). Hiermee kan je 45,5% van je investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor grootgebruikers zoals bedrijven in de agrarische sector is er de SDE++ regeling.

BTW teruggave van je zonnepanelen

Stappen die wij voor je ondernemen

 • Verzorgen van de contacten met de Belastingdienst
 • Melden je aan bij de Belastingdienst
 • Verzoeken de belastingdienst tot toepassing van de kleineondernemersregeling (KOR)
 • Dienen de btw-aangifte in
 • Bij elke stap in dit proces houden wij je op de hoogte

De aanvraag is afgerond wanneer de Belastingdienst de beschikking tot teruggave heeft verleend.

BTW-teruggave bij zonnepanelen

Formeel ben je ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom leveren aan het net. Dit is vanaf de dag van de installatie van de zonnepanelen. Je kunt hierdoor de btw die je hebt betaald op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen.

De BTW teruggave hoef je echter niet zelf te doen. Wij stippelen de juiste route voor je uit en regelen alle administratie hiervoor. Zo kan je direct zorgeloos profiteren van de zon.

Uitzonderingen op de Kleineondernemersregeling

Je bent ondernemer volgens de Belastingdienst op het moment dat je diensten levert waarvoor je een vergoeding krijgt. Dit doe je dus na de aanschaf van je zonnepanelen: je levert zonne-energie terug aan je energieleverancier, die verrekend wordt met jouw energierekening.

 

Hierdoor kan je gebruik maken van de Kleineondernemersregeling. Dat betekent dat je vrijgesteld wordt van btw over de opgewekte stroom. Er zijn wel drie uitzonderingen waardoor de Kleineondernemersregeling zou kunnen komen te vervallen.

 • Je hebt al eerder btw teruggevraagd voor je zonnepanelen

  Wanneer je al een zonnepaneel installatie hebt en je wilt uitbreiden, kan je geen btw meer terugvragen over de nieuw aan te schaffen zonnepanelen. Dit komt doordat de Kleineondernemersregeling al van toepassing is door de aankoop van de vorige installatie. 

 • Je bent al ondernemer of wil dat binnen 3 jaar worden

  Ben jij al een zzp’er of ondernemer? Ook dan kan je de btw terugvragen van de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Het enige wat verschilt is dat je daarna niet vanzelfsprekend gebruik kunt maken van de Kleineondernemersregeling. Hiervoor is namelijk het totaalbedrag van alle btw activiteiten van belang; als dit hoger is dan 1345 euro per jaar, krijg je geen ontheffing van de aangifteplicht. Staat de energienota op naam van jouw partner, dan kunnen we de btw wél terugvragen.

 • Je gaat verhuizen

  Wanneer je in je oude woning gebruik maakt van zonnepanelen en in je nieuwe woning dat ook wilt, is het van belang dat je dit in de goede volgorde aanvraagt.

  Zorg ervoor dat de nieuwe zonnepaneel installatie geplaatst wordt nadat de oude woning is verkocht. Alleen dan kan je de betaalde btw over die nieuwe installatie terugvragen. Na de verkoop van de oude woning en voor de aanschaf van de nieuwe zonnepanelen ben je namelijk geen ondernemer meer. 

  Ga je verhuizen en wil je op het nieuwe dak ook zonnepanelen? Neem dan contact met ons op! Wij zorgen ervoor dat de overgang soepel verloopt en regelen alles voor je.

Mark Adviseur

Meer weten over de financiƫle voordelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Mark!

Mark is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je financiële vragen over zonnepanelen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Mark Adviseur

Meer over zonnepanelen

Last van stijgende energiekosten? Niet met zonnepanelen

Hoe komt het dat de energiekosten zo hard stijgen? En wat kan je eraan doen? Overstappen naar zonnepanelen is de oplossing. Lees er alles over in onze blog.

Lees verder

Afmetingen zonnepanelen

Hoe groot zijn zonnepanelen en hoeveel passen er op mijn dak? Je leest er alles over in onze blog.

Lees verder

Zonnepanelen in de winter

Hebben zonnepanelen in de winter wel nut? Wekken zonnepanelen bij bewolking en koude temperaturen wel voldoende stroom op? Je leest de antwoorden op deze vragen in ons blog.

Lees verder