• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • De btw teruggave regelen wij voor je
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
  • Aangesloten bij SGZE

Last van stijgende energiekosten?

Niet met zonnepanelen!

De energieprijzen stijgen elk jaar, maar in 2022 extra hard. Hoe komt dit? En wat kan je eraan doen? Overstappen naar zonnepanelen heeft nog nooit zoveel opgeleverd als nu. Hans vertelt je er alles over in onze blog.

Stijging energiekosten verwacht: energie 20% duurder

De energierekening stijgt over het algemeen elk jaar doordat de energiebelasting stijgt, maar dit jaar is de stijging wel extreem. Dit komt doordat dit jaar niet alleen de energiebelasting stijgt. In 2022 zal 8 tot 10 procent van het besteedbare inkomen van huishoudens aan de kant moeten worden gezet voor energie (stroom en gas). Dit betekent dat een gemiddeld huishouden zo’n 400 euro extra aan energiekosten kwijt is. 

Opbouw energiekosten: alle 3 de componenten duurder

De energieprijs bestaat uit drie componenten. Bij alle drie de componenten wordt een flinke stijging verwacht aankomend jaar.

Oorzaak stijging energieprijzen

De prijs van energie en gas is een complexe markt. Deze wordt beïnvloed door veel externe factoren zoals de vraag en het aanbod, import vanuit het buitenland en weersinvloeden. Ook de coronacrisis heeft een belangrijke rol gespeeld in de stijging van de energieprijs. 

We hebben te maken met een gas-schaarste. Dit komt doordat er te weinig gas is om te importeren en doordat Nederland is gestopt met de gasboringen in Groningen. Hoe minder gas er beschikbaar is, hoe hoger de prijs. Een koude herfst/winter kan de prijs nog meer opdrijven. Hierdoor stijgt het component levering.

De energiebelasting stijgt aankomend jaar met 3 cent per kubieke meter waardoor een gemiddeld huishouden 3 euro meer aan energiebelasting gaat betalen per maand.

Daarnaast hebben netwerkbeheerders moeite om de grote elektrische vraag op het huidige elektriciteitsnetwerk te bolwerken. Hierdoor moeten netwerkbeheerders investeren in het vernieuwen van dit elektriciteitsnetwerk. Een deel van de kosten hiervan worden doorberekend naar de klant. Het component netbeheerkosten stijgt daarom ook.

Stijging energiekosten niet bij zonnepanelen

Om zo min mogelijk last te hebben van de stijging van de energieprijs, is het aan te raden zonnepanelen te nemen. Je wekt dan namelijk jouw eigen energie op en bent niet afhankelijk van de prijzen van een energieleverancier. Met zonnepanelen kan je jouw gehele jaarlijkse energieverbruik dekken, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw energieverbruik gedeeltelijk te dekken met zonnepanelen. Ook dan bespaar je al aanzienlijk in je maandelijkse energiekosten.

Overstappen naar zonnepanelen heeft door de stijging van de energieprijzen nog nooit zoveel opgeleverd als nu. Door de stijging heb jij jouw zonnepanelen ook nog eens sneller terugverdiend!

De stijging van de energiekosten is een goede aanleiding om je laten informeren over zonnepanelen. Het scheelt niet alleen in je portemonnee, maar je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu. Ben jij benieuwd naar de kosten en de opbrengsten van zonnepanelen? Lees dan eens onze blog: ‘Kosten en opbrengsten zonnepanelen’. 

Hans Adviseur
9.2/10 | 1231 reviews
H. Pasman 10

“Uitstekend vanaf het eerste tot het laatste contact ”

Ben jij benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen besparen?

Bel dan met één van onze adviseurs!

In een vrijblijvend adviesgesprek schetsen onze adviseurs een plaatje dat is aangepast op jouw persoonlijke situatie.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Hans Adviseur

Meer over zonnepanelen

Voorbereiden op de plaatsing van zonnepanelen

Met deze 5 tips ben jij goed voorbereid op de installatiedag van jouw zonnepanelen.

Lees verder

De opbrengst van zonnepanelen

De kosten en opbrengsten van zonnepanelen worden bepaald door het type zonnepaneel en hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst worden.

Lees verder

Zonnepanelen installeren: zo doen we dat

Nieuwsgierig hoe het installeren van zonnepanelen precies werkt? In dit blog vertelt adviseur Swen je er alles over.

Lees verder