• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Last van stijgende energiekosten?

Niet met zonnepanelen!

De energieprijzen stijgen elk jaar, maar in 2022 extra hard. Hoe komt dit? En wat kan je eraan doen? Overstappen naar zonnepanelen heeft nog nooit zoveel opgeleverd als nu. Hans vertelt je er alles over in onze blog.

Stijging energiekosten verwacht: energie 20% duurder

De energierekening stijgt over het algemeen elk jaar doordat de energiebelasting stijgt, maar dit jaar is de stijging wel extreem. Dit komt doordat dit jaar niet alleen de energiebelasting stijgt. In 2022 zal 8 tot 10 procent van het besteedbare inkomen van huishoudens aan de kant moeten worden gezet voor energie (stroom en gas). Dit betekent dat een gemiddeld huishouden zo’n 400 euro extra aan energiekosten kwijt is. 

Opbouw energiekosten: alle 3 de componenten duurder

De energieprijs bestaat uit drie componenten. Bij alle drie de componenten wordt een flinke stijging verwacht aankomend jaar.

Oorzaak stijging energieprijzen

De prijs van energie en gas is een complexe markt. Deze wordt beïnvloed door veel externe factoren zoals de vraag en het aanbod, import vanuit het buitenland en weersinvloeden. Ook de coronacrisis heeft een belangrijke rol gespeeld in de stijging van de energieprijs. 

We hebben te maken met een gas-schaarste. Dit komt doordat er te weinig gas is om te importeren en doordat Nederland is gestopt met de gasboringen in Groningen. Hoe minder gas er beschikbaar is, hoe hoger de prijs. Een koude herfst/winter kan de prijs nog meer opdrijven. Hierdoor stijgt het component levering.

De energiebelasting stijgt aankomend jaar met 3 cent per kubieke meter waardoor een gemiddeld huishouden 3 euro meer aan energiebelasting gaat betalen per maand.

Daarnaast hebben netwerkbeheerders moeite om de grote elektrische vraag op het huidige elektriciteitsnetwerk te bolwerken. Hierdoor moeten netwerkbeheerders investeren in het vernieuwen van dit elektriciteitsnetwerk. Een deel van de kosten hiervan worden doorberekend naar de klant. Het component netbeheerkosten stijgt daarom ook.

Stijging energiekosten niet bij zonnepanelen

Om zo min mogelijk last te hebben van de stijging van de energieprijs, is het aan te raden zonnepanelen te nemen. Je wekt dan namelijk jouw eigen energie op en bent niet afhankelijk van de prijzen van een energieleverancier. Met zonnepanelen kan je jouw gehele jaarlijkse energieverbruik dekken, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw energieverbruik gedeeltelijk te dekken met zonnepanelen. Ook dan bespaar je al aanzienlijk in je maandelijkse energiekosten.

Overstappen naar zonnepanelen heeft door de stijging van de energieprijzen nog nooit zoveel opgeleverd als nu. Door de stijging heb jij jouw zonnepanelen ook nog eens sneller terugverdiend!

De stijging van de energiekosten is een goede aanleiding om je laten informeren over zonnepanelen. Het scheelt niet alleen in je portemonnee, maar je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu. Ben jij benieuwd naar de kosten en de opbrengsten van zonnepanelen? Lees dan eens onze blog: ‘Kosten en opbrengsten zonnepanelen’. 

Hans Adviseur
9.1/10 | 1699 reviews
G. Karsten 10

“De afspraak verliep ietwat chaotisch maar het plaatsen van de schermen en het vervangen van de meterkast is keurig gedaan.”

Ben jij benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen besparen?

Bel dan met één van onze adviseurs!

In een vrijblijvend adviesgesprek schetsen onze adviseurs een plaatje dat is aangepast op jouw persoonlijke situatie.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Hans Adviseur

Meer over zonnepanelen

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Aftoppen van de omvormer

Zie je dat de opbrengst aftopt op zonnige dagen? Lees hier wat het aftoppen van de omvormer betekent.

Lees verder

Wij zijn aangesloten bij SGZE

Wij zijn aangesloten bij de SGZE. Zo is jouw aanbetaling en fabrieksgarantie veiliggesteld. Je leest hier de voordelen voor jou.

Lees verder