• Persoonlijk advies
 • Uitsluitend A-merken
 • Vakkundige monteurs
 • Zorgeloos garantie
 • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Schoonmaken van je zonnepanelen

Hoe en hoe vaak maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Door de regen wordt het vuil op de zonnepanelen grotendeels afgespoeld, maar tegen vogelpoep en vastplakkende bladeren kan geen regenbui tegenop. Een dikke klodder vogelpoep kan al zorgen voor 2 tot 5% rendementsverlies!

Daarom is het aan te raden de zonnepanelen regelmatig te controleren op vuil en schoon te maken. Vuil kan namelijk zorgen voor het teruglopen van het rendement van je zonnepanelen. Onze adviseur Swen vertelt je hoe je zelf je zonnepanelen kunt schoonmaken.

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

We raden aan om de eerste drie jaar de zonnepanelen niet schoon te maken. Een zonnepaneel wordt namelijk geleverd met een coatinglaagje dat het paneel beschermt tegen vuil. Wanneer je direct begint met schoonmaken, gaat het coatinglaagje eraf. 

Het belangrijkste signaal dat je de zonnepanelen schoon moet (laten) maken is wanneer je ziet dat de opbrengst van de zonnepanelen terugloopt. Dit kan je zien in de app op je mobiele telefoon. 

De maand april is de beste tijd om de zonnepanelen schoon te maken. Dit is namelijk het begin van de zonnige periode die zorgt voor ongeveer 75% van de opbrengst. Met schone zonnepanelen zorg je ervoor dat ze maximaal rendement opleveren.

Vuile zonnepanelen

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Wij raden aan om regelmatig de zonnepanelen na te kijken op vuil, vogelpoep of bladeren. Vooral na een periode van Saharazand of sneeuw is het belangrijk de zonnepanelen te controleren op vuil. In principe is een jaarlijkse schoonmaakbeurt van je zonnepanelen voldoende. 

Wanneer je dicht in de buurt woont bij een drukke weg of industrieterrein, is het verstandig de zonnepanelen vaker te reinigen. Vooral na een lange droge periode kan er vuil en stof ophopen waardoor de opbrengst terug kan lopen.

Zelf je zonnepanelen schoonmaken

Je kunt de zonnepanelen laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf, maar je kunt het ook eenvoudig zelf doen. We geven je een paar tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen.

 • Wanneer je het dak op moet om de zonnepanelen te bereiken, zorg er dan voor dat je dit veilig doet met bijvoorbeeld een valbeveiliging.
 • Zet het zonnestroomsysteem uit wanneer je de zonnepanelen gaat schoonmaken.
 • Gebruik een tuinslang om de zonnepanelen af te spoelen. Een hogedrukspuit is uit den boze omdat deze schade kunnen brengen aan de zonnepanelen.
 • Gebruik het liefst kalkvrij water zodat er geen kalklaagje overblijft na het schoonmaken.
 • Maak je zonnepanelen ‘s ochtends of ‘s avonds schoon. Bij zonnestraling kunnen de zonnepanelen namelijk erg warm worden. Dit kan zorgen voor vlekken wanneer het water te snel opdroogt of voor verwondingen.

 • Gebruik alleen lauw/warm water en een zachte spons om de zonnepanelen schoon te maken. 
 • Is het vuil te hardnekkig en heb je toch een reinigingsmiddel nodig? Gebruik dan geen allesreiniger of groene zeep maar een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Andere reinigingsmiddelen kunnen namelijk de zelfreinigende laag van de zonnepanelen aantasten. 
 • Vermijd schuurmiddelen, schuursponsjes en ruitenkrabbers. Deze middelen kunnen zorgen voor krassen op je zonnepanelen.

Kortom:

 1. Controleren: Controleer regelmatig je zonnepanelen op vuil en controleer regelmatig in de app de opbrengst van de zonnepanelen.
 2. Veiligheid: Ga veilig te werk door de omvormer uit te zetten, niet aan de bekabeling te komen en een valbeveiliging te gebruiken.
 3. Zuinig: Wees zuinig op je zonnepanelen door er zorgvuldig mee om te gaan. Leun of sta niet op de zonnepanelen.
Swen Adviseur

Zonnepanelen schoongemaakt, maar merk je nog steeds verschil in rendement?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Swen!

Swen is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Een adviesgesprek kan digitaal, telefonisch of op locatie plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Swen Adviseur

Meer over zonnepanelen

Afbouw salderingsregeling

De huidige salderingsregeling loopt tot eind 2024. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. De precieze regels zijn nog niet bekend. Lees hier wat er tot nu toe bekend is.

Lees verder

De aanbetalingsregeling vanaf 1 januari 2023

Met de huidige ontwikkelingen en de groei van ons bedrijf voeren wij aanpassingen door in onze werkwijze en procesvoering. Vanaf 1 januari 2023 vragen wij een aanbetaling van 25%.

Lees verder

Btw-nultarief voor zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen verlaagd naar 0%. In dit blog lees je alles over het btw-nultarief en wat dit voor jou betekent.

Lees verder