• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen schoonmaken

Hoe en hoe vaak maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Schone zonnepanelen vangen meer zonlicht op. Daarom raden wij aan om de ze af en toe te controleren op vuil. Vuil kan er namelijk voor zorgen dat het rendement lager is. Onze adviseur Swen vertelt je alles over zonnepanelen schoonmaken.

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Allereest is het goed om te weten dat zonnepanelen worden geleverd met een coatinglaagje. Dit laagje beschermt het paneel tegen vuil. Wanneer je direct begint met schoonmaken, gaat dit coating laagje eraf. We adviseren daarom om de eerste drie jaar de zonnepanelen nog niet schoon te maken. Daarna kun je een keer per jaar controleren of het nodig is om de panelen schoon te maken.

Wanneer maak je zonnepanelen dan wel schoon? Het belangrijkste signaal dat je zonnepanelen schoon moet (laten) maken, is wanneer je de opbrengst ziet teruglopen. In jouw app op je tablet of mobiele telefoon zie je dit terug.

Vuile zonnepanelen

Je kunt het natuurlijk ook gewoon aan de zonnepanelen zien. Over het algemeen spoelt de regen het meeste vuil van je zonnepanelen. Maar het kan zijn dat vogelpoep, groene aanslag, vastgeplakte bladeren of een laagje saharazand niet zomaar wegspoelen. Dit kan zelfs zorgen voor 2 tot 5% rendementsverlies. De zonnepanelen kunnen tenslotte zo minder zonlicht opvangen.

De maand april is de beste tijd om de zonnepanelen schoon te maken. Dit is namelijk het begin van de zonnige periode die zorgt voor ongeveer 75% van de jaarlijkse opbrengst. Met schone zonnepanelen zorg je ervoor dat ze maximaal rendement opleveren.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Wij raden aan om regelmatig de zonnepanelen na te kijken op vuil, vogelpoep of bladeren. Vooral na een periode van saharazand of sneeuw is het belangrijk de zonnepanelen te controleren op vuil. In principe is een jaarlijkse schoonmaakbeurt van je zonnepanelen voldoende. 

Wanneer je in de buurt woont van een drukke weg of industrieterrein, is het verstandig de zonnepanelen vaker te reinigen. Vooral na een lange droge periode kan er vuil en stof ophopen waardoor de opbrengst terug kan lopen. Woon je in een bosrijke omgeving? Dan kan er een groene aanslag ontstaan.

Zelf je zonnepanelen schoonmaken

Je kunt de zonnepanelen laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf, maar je kunt het ook zelf doen. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Om je op weg te helpen, geven we je een paar tips voor het reinigen van je zonnepanelen:

  • Als je het dak op moet om de zonnepanelen te bereiken, zorg er dan voor dat je dit veilig doet met bijvoorbeeld een valbeveiliging.
  • Zet het zonnestroomsysteem uit wanneer je de zonnepanelen gaat schoonmaken en kom niet aan de bekabeling.
  • Gebruik een tuinslang om de zonnepanelen af te spoelen. Een hogedrukspuit is uit den boze omdat deze schade kan brengen aan de zonnepanelen.
  • Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater klinkt logisch, maar geeft niet het beste resultaat. Gebruik het liefst regenwater of kalkvrij water zodat er geen kalklaagje overblijft na het schoonmaken.
  • Maak je zonnepanelen ‘s ochtends of ‘s avonds schoon. Bij zonnestraling kunnen de zonnepanelen namelijk erg warm worden. Dit kan zorgen voor vlekken wanneer het water te snel opdroogt of voor verwondingen wanneer je ze aanraakt.
  • Gebruik alleen lauw/warm water en een zachte spons of doek om de zonnepanelen te wassen. 
  • Ga zorgvuldig te werk en leun of stap niet op de zonnepanelen. Dit kan microcracks veroorzaken waardoor de panelen minder goed werken.

 

Wanneer je zelf je zonnepanelen gaat reinigen, zijn er ook een paar dingen die je niet moet doen om te voorkomen dat je de zonnepanelen beschadigd:

  • Zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo, Dreft, allesreiniger of groene zeep is geen goed idee. Deze reinigingsmiddelen tasten namelijk de beschermende coating van de zonnepanelen aan. Is het vuil te hardnekkig en heb je toch een reinigingsmiddel nodig? Gebruik dan speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.
  • Vermijd schuurmiddelen, schuursponsjes en ruitenkrabbers. Deze middelen kunnen je zonnepanelen beschadigen en zorgen voor krassen.

Zonnepanelen laten reinigen

We kunnen ons voorstellen dat je liever zelf het dak niet op gaat om je zonnepanelen te wassen. In dat geval, is het een idee om een professioneel bedrijf in te schakelen. Er zijn glazenwassers die ze willen meenemen wanneer ze de ramen komen wassen. Maar het is ook mogelijk om andere schoonmaak- en reinigingsbedrijven in te schakelen. Er zijn zelfs bedrijven die zich enkel richten op het schoonmaken van zonnepanelen. Zij hebben de juiste apparatuur om er gemakkelijk bij te kunnen en maken gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen. Daarnaast weten ze hoe ze veilig het dak op kunnen en dat het belangrijk is om zorgvuldig met de zonnepanelen om te gaan.

Wat kost zonnepanelen laten reinigen?

Als je ervoor kiest om het reinigen van zonnepanelen uit te besteden, is het goed om stil te staan bij de kosten. De kosten voor het schoonmaken van zonnepanelen variëren. Zoals we net beschreven, zijn er natuurlijk verschillende soorten bedrijven. Daarnaast is het ook afhankelijk van of je jouw ramen direct meeneemt en hoeveel zonnepanelen je hebt. Gemiddeld ligt de prijs ongeveer tussen de €70,- en €110,- euro per schoonmaakbeurt.

Swen Adviseur
9.1/10 | 1699 reviews
G. Karsten 10

“De afspraak verliep ietwat chaotisch maar het plaatsen van de schermen en het vervangen van de meterkast is keurig gedaan.”

Zonnepanelen schoongemaakt, maar merk je nog steeds verschil in rendement?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Swen!

Swen is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Een adviesgesprek kan digitaal, telefonisch of op locatie plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Swen Adviseur

Meer over zonnepanelen

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Aftoppen van de omvormer

Zie je dat de opbrengst aftopt op zonnige dagen? Lees hier wat het aftoppen van de omvormer betekent.

Lees verder

Wij zijn aangesloten bij SGZE

Wij zijn aangesloten bij de SGZE. Zo is jouw aanbetaling en fabrieksgarantie veiliggesteld. Je leest hier de voordelen voor jou.

Lees verder