Is mijn meterkast geschikt

voor zonnepanelen?

In de meterkast zitten zekeringen en groepen die de elektriciteit verdelen over het huis. Omdat met een zonnepaneelinstallatie veel stroom wordt vervoerd, moet je er zeker van zijn dat de meterkast de stroom van de omvormer en zonnepanelen aan kan om overbelasting te voorkomen. In deze blog vertelt adviseur Robby hoe je kan zien of jouw meterkast geschikt is voor zonnepanelen.

1-fase of 3-fase aansluiting

Nieuwbouwwoningen hebben meestal een 3-fasen aansluiting in de meterkast. Dit betekent dat er over 3 kabels stroom binnenkomt. Wanneer je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen. 

Heb jij een 1-fase aansluiting, dus maar 1 kabel waar elektriciteit op binnenkomt? Dan is het verstandig deze te vervangen voor een 3-fasen aansluiting wanneer je zonnepanelen neemt. Een 1-fase aansluiting kan namelijk maar zonnepaneelinstallaties aan tot en met 5 kWh. Hier kom je al snel aan bij een gemiddelde installatie zonnepanelen.

Je vindt de grootte van jouw hoofdaansluiting terug op de jaarrekening van de energieleverancier. Ook kan je de netbeheerder vragen of jij een 1-fase of 3-fasen aansluiting hebt in je woning. 

Moet ik mijn elektriciteitsmeter vervangen om te kunnen salderen?

Wanneer je stroom opwekt op het moment dat je niks verbruikt, lever je deze stroom terug aan het net. Dit noem je salderen. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met de verbruikte stroom van de energieleverancier. Maar voordat je stroom kunt terugleveren, kan het zijn dat je jouw elektriciteitsmeter moet vervangen.

In sommige meterkasten vind je nog een traditionele draaischijfmeter. Deze zijn niet ontworpen om teruglevering van energie nauwkeurig te verwerken. Om te kunnen beginnen met het terugleveren van energie aan het net, moet je deze energiemeter dus laten vervangen.

In het overzicht vind je welke elektriciteitsmeters geschikt zijn voor het terugleveren aan het net:

Type elektriciteitsmeter

Geschikt voor teruglevering

Ongeschikt voor teruglevering

Analoge meter met draaischijf

 

x

Analoge meter zonder draaischijf

 

x

Digitale meter die teruglevering apart registreert

x

 

Digitale meter zonder terugleverregistratie

 

x

Slimme meter

x

 

Omvormer wordt aangesloten op vrije groep

Wanneer jouw meterkast geschikt is voor zonnepanelen, kijken we of je een groep vrij hebt. De omvormer moet namelijk aangesloten worden op een vrije groep zodat er geen verbruikers tussen de omvormer en de meterkast zitten. Wanneer je een omvormer aansluit op een groep waar bijvoorbeeld de wasmachine en droger op zitten aangesloten, kan het zijn dat er teveel stroom op de groep komt te staan wat kan zorgen voor overbelasting en brandgevaar. Heb je geen vrije groep in de meterkast? Dan kunnen onze monteurs dit voor je aanleggen.

Heb je na het lezen van deze blog nog twijfels of jouw meterkast geschikt is voor zonnepanelen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik kan binnen enkele minuten nakijken of jouw meterkast geschikt is om zonnepanelen te nemen!

Robby Technisch adviseur
9.1/10 | 907 reviews
Pieter Schut 10

“Vanaf de telefonische start tot aan het voltooien van de installatie prima en vriendelijk geregeld.”

Meer weten over de aansluiting van zonnepanelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Robby.

Robby is technisch adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Robby Technisch adviseur

Meer over zonnepanelen

Last van stijgende energiekosten? Niet met zonnepanelen

Hoe komt het dat de energiekosten zo hard stijgen? En wat kan je eraan doen? Overstappen naar zonnepanelen is de oplossing. Lees er alles over in onze blog.

Lees verder

Afmetingen zonnepanelen

Hoe groot zijn zonnepanelen en hoeveel passen er op mijn dak? Je leest er alles over in onze blog.

Lees verder

Zonnepanelen in de winter

Hebben zonnepanelen in de winter wel nut? Wekken zonnepanelen bij bewolking en koude temperaturen wel voldoende stroom op? Je leest de antwoorden op deze vragen in ons blog.

Lees verder