• Persoonlijk advies
 • Uitsluitend A-merken
 • De btw teruggave regelen wij voor je
 • Zorgeloos garantie
 • Gecertificeerd bedrijf
 • Aangesloten bij SGZE
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

De meterkast is een belangrijk onderdeel van je zonnepanelen installatie. In de meterkast zitten zekeringen en groepen die de elektriciteit verdelen over je huis. Om overbelasting te voorkomen, is het belangrijk dat alles in de meterkast goed wordt aangesloten. Niet iedere meterkast is geschikt voor zonnepanelen. Adviseur Henrico vertelt in dit blog waar jouw meterkast aan moet voldoen.

1-fase of 3-fase aansluiting

Voor het installeren van de zonnepanelen en de omvormer is het belangrijk om de juiste hoofdaansluiting te hebben. Zo voorkom je overbelasting. Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.

In oudere woningen is vaak een 1-fase aansluiting. De elektriciteit komt dan maar via 1 kabel binnen. Het is dan verstandig om deze te vervangen voor een 3-fasen aansluiting. Met een gemiddelde zonnepaneleninstallatie kom je namelijk al snel aan meer dan 5 kWh. En met het oog op de toekomst, is het fijn als er alvast rekening is gehouden met eventuele andere plannen om te verduurzamen.

Hoe kun je zien of je een 1 fase of 3 fase aansluiting hebt? Je vindt de capaciteit van jouw hoofdaansluiting terug op de jaarrekening van de energieleverancier. Ook kan je het navragen bij de netbeheerder.

Moet ik de energiemeter vervangen?

Wanneer je zonne-energie gaat opwekken, wil je natuurlijk ook graag gebruikmaken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je de stroom die je niet verbruikt, terug levert aan de energieleverancier in ruil voor een vergoeding. Het is wel van belang dat je een energiemeter hebt die daarvoor geschikt is. We leggen de verschillende soorten elektriciteitsmeters aan je uit.

 • Analoge meter met draaischijf (Ferraris meter)
  Deze meter is geschikt voor zonnepanelen. Wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan draait de meter automatisch terug. Het salderen gebeurt hier dus automatisch. Helaas heb je geen inzicht in de hoeveelheid teruggeleverde stroom.

 • Analoge meter zonder draaischijf
  Deze meter kan geen teruglevering van energie registreren. Heb je deze meter in de meterkast? Dan kan je deze het beste laten vervangen.

 • Digitale meter
  Er zijn twee soorten digitale meters. De digitale meter zonder teruglevering registreert niets en is daarom niet geschikt voor zonnepanelen. De digitale meter met teruglevering is daarentegen wel geschikt aangezien deze precies registreert hoeveel je aan het net teruglevert.

 • Slimme meter voor zonnepanelen
  Een slimme meter is een digitale meter waarop je precies ziet hoeveel stroom je opwekt en verbruikt. Deze meter is dus erg geschikt voor zonnepanelen. Je hebt namelijk altijd inzicht in je energiekosten. Ook kan deze meter op afstand worden gelezen door de netbeheerder.


Heb ik een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

Om te bepalen of jouw meterkast geschikt is voor zonnepanelen kijken we daarnaast ook of er een groep vrij is in de meterkast. De omvormer moet namelijk worden aangesloten op een vrije groep zodat er geen verbruikers tussen de omvormer en de meterkast zitten. Wanneer je een omvormer aansluit op een groep waar bijvoorbeeld de wasmachine en droger op zijn aangesloten, kan het zijn dat er te veel stroom op de groep komt te staan. Dit kan zorgen voor overbelasting en brandgevaar.
Heb je geen vrije groep in de meterkast? Dan kunnen onze monteurs een groep voor je aanleggen.

 

Het vervangen van de meterkast

Is jouw meterkast niet geschikt voor zonnepanelen? Dan raden we aan om deze te vervangen. Ook met het oog op de toekomst is dit een goed idee. Met een nieuwe groepenkast ben je altijd voorbereid als je verder wilt verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een elektrische auto, laadpaal, warmtepomp, een airco of andere elektrische apparaten. Onze adviseurs zullen de mogelijkheden met je bespreken. Daarnaast nemen we het ook altijd mee in de offerte. De groepenkast vervangen is in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen namelijk voordelig. Wanneer je dit tegelijkertijd doet, kun je hiervoor ook de btw terugvragen. Besluit je op een later moment alsnog de meterkast te vervangen, dan is dat niet meer mogelijk.

Henrico Adviseur
9.2/10 | 1348 reviews
W. A. Eenkhoorn 8

“Deskundig en klantvriendelijk”

Meer weten over de aansluiting van zonnepanelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Henrico.

Henrico is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. De adviesgesprekken ook kunnen fysiek, digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Henrico Adviseur

Meer over zonnepanelen

Btw-nultarief voor zonnepanelen

Volgens het wetsvoorstel wordt vanaf 1 januari 2023 het btw-tarief voor zonnepanelen verlaagd naar 0%. In dit blog lees je alles over het btw-nultarief en wat dit voor jou betekent.

Lees verder

Enphase micro omvormer IQ8

Wij willen kwaliteit voor onze klanten. Daarom vertellen we je graag meer over de nieuwste Enphase IQ8 micro omvormer die krachtiger is dan ooit en klaar is voor de toekomst.

Lees verder

Jinko Solar zonnepanelen

Ontdek de Jinko Solar zonnepanelen 415Wp. Deze N-type zonnepanelen zijn compact en hebben een hoge opbrengst dankzij de Tiling Ribbon technologie. Lees verder en ontdek alles over dit nieuwe type zonnepaneel.

Lees verder