• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dit hangt af van je jaarlijkse energieverbruik en de ruimte op je dak

Een van de meest gestelde vragen die we tegenkomen bij onze klanten, is de hoeveelheid zonnepanelen er nodig zijn om het jaarlijkse energieverbruik te dekken. Onze adviseur Jael vertelt je er graag over!

Wat heb je nodig?

Om het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt te berekenen, heb je een aantal dingen nodig:

  • Je jaarlijkse energieverbruik
  • Inschatting van het vermogen van de zonnepanelen die je wilt aanschaffen
  • Afmetingen van je dak en eventuele obstakels op het dak

Berekenen van het aantal zonnepanelen

De eerste stap om er achter te komen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het vaststellen van het jaarlijkse energieverbruik. Het jaarlijkse energieverbruik is terug te vinden op de jaarlijkse eindafrekening van je energieleverancier. 

De volgende stap is te weten wat het vermogen van het zonnepaneel is. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Als je het aantal Wp per zonnepaneel weet, kan je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het jaarlijkse energieverbruik te dekken.

Als laatste moet je bepalen of het berekende aantal zonnepanelen op jouw dak past. Daarvoor is het belangrijk te weten wat de afmetingen van je dak zijn en of er met obstakels rekening gehouden moet worden. Denk hierbij aan een schoorsteen of dakkapel.

Gedeeltelijk voorzienend zijn met zonne-energie

De ideale situatie is dat je net zoveel energie kan opwekken met de zonnepanelen als dat je in een jaar verbruikt. De hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst kunnen worden hangt af van de ruimte op het dak en hoeveel je kunt of wilt investeren. Mocht je hierdoor besluiten om minder zonnepanelen op het dak te plaatsen dan het aantal waarmee je het volledige jaarlijkse energieverbruikt dekt, is dat helemaal niet erg. De resterende energie die je verbruikt kan je dan gewoon geleverd krijgen van de energieleverancier. Hierdoor bespaar je alsnog veel op je jaarlijkse energiekosten!

Wek je juist meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan kan je salderen. Lees hier meer over in de blog die ik heb geschreven: "Salderingsregeling bij zonne-energie".

Afmetingen zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen op je dak passen, hangt af van verschillende factoren. Om te beginnen is het oppervlakte van het dak belangrijk en de afmeting van de zonnepanelen. Afmetingen die Dijkman Zonne-energie veel gebruikt is 100 x 168 & 105 x 178 centimeter. 

Daarnaast is het belangrijk te weten met welke obstakels we rekening moeten houden. Dit kan bijvoorbeeld een schoorsteen of dakkapel zijn. Ook kijken we naar de schaduw die op het dak valt. Een zonnepaneel willen we natuurlijk zoveel mogelijk in de zon plaatsen voor optimale werking.

Afmetingen zonnepanelen
Jael Adviseur
9.1/10 | 1790 reviews
Wilfred Schoppers 8

“Zeer tevreden over Dijkman.”

Wil jij weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Jael!

Jael is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen op locatie, digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Jael Adviseur

Meer over zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

We krijgen steeds vaker de vraag of zonnepanelen nog rendabel zijn. In dit artikel vertellen we over de gevolgen van de wisselende energieprijzen, de terugleverheffing en de afbouw van de salderingsregeling.

Lees verder

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Terugleverheffing voor zonnepanelen

Energieleverancier Vandebron brengt per 1 oktober een terugleverheffing voor zonnepanelen in rekening bij klanten. Dit roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe het precies zat.

Lees verder