Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dit hangt af van je jaarlijkse energieverbruik en ruimte

Een van de meest gestelde vragen die we tegenkomen bij onze klanten, is de hoeveelheid zonnepanelen er nodig zijn om het jaarlijkse energieverbruik te dekken. Onze adviseur Celesta vertelt je er graag over!

Je jaarlijkse energieverbruik

De eerste stap om er achter te komen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het vaststellen van het jaarlijkse energieverbruik. Het jaarlijkse energieverbruik is terug te vinden op de jaarlijkse eindafrekening van je energieleverancier. 

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Als je het aantal Wp per zonnepaneel weet, kan je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het jaarlijkse energieverbruik te dekken.

Gedeeltelijk voorzienend zijn met zonne-energie

De ideale situatie is dat je net zoveel energie kan opwekken met de zonnepanelen als dat je in een jaar verbruikt. De hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst kunnen worden hangt af van de ruimte op het dak en hoeveel je kunt of wilt investeren. Mocht je hierdoor besluiten om minder zonnepanelen op het dak te plaatsen dan het aantal waarmee je het volledige jaarlijkse energieverbruikt dekt, is dat helemaal niet erg. De resterende energie die je verbruikt kan je dan gewoon geleverd krijgen van de energieleverancier. Hierdoor bespaar je alsnog veel op je jaarlijkse energiekosten!

Wek je juist meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan kan je salderen. Lees hier meer over in de blog die mijn collega Herik heeft geschreven: "Salderingsregeling bij zonne-energie".

Afmetingen zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen op je dak passen, hangt af van verschillende factoren. Om te beginnen is het oppervlakte van het dak belangrijk en de afmeting van de zonnepanelen. Een afmeting die Dijkman veel gebruikt is 165 x 100 centimeter. 

Daarnaast is het belangrijk te weten met welke obstakels we rekening moeten houden. Dit kan bijvoorbeeld een schoorsteen of dakkapel zijn. Ook kijken we naar de schaduw die op het dak valt. Een zonnepaneel willen we natuurlijk zoveel mogelijk in de zon plaatsen voor optimale werking.

Celesta Adviseur
9.1/10 | 705 reviews
Evert van de Belt 10

“Topbedrijf. Ze zijn terecht trots op hun mensen zo trots dat iedere installateur zijn eigen auto heeft met groot zijn naam en foto erop.”

Wil jij weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Celesta!

Celesta is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. 

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Celesta Adviseur

Meer over zonnepanelen

Salderingsregeling bij zonne-energie

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak, kan ik dan ook zonnepanelen nemen? Ja zeker! Je hebt met een plat dak zelfs een aantal voordelen.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Onze Salesmanager Hans vertelt je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Lees verder