Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dit hangt af van je jaarlijkse energieverbruik en de ruimte op je dak

Een van de meest gestelde vragen die we tegenkomen bij onze klanten, is de hoeveelheid zonnepanelen er nodig zijn om het jaarlijkse energieverbruik te dekken. Onze adviseur Celesta vertelt je er graag over!

Wat heb je nodig?

Om het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt te berekenen, heb je een aantal dingen nodig:

  • Je jaarlijkse energieverbruik
  • Inschatting van het vermogen van de zonnepanelen die je wilt aanschaffen
  • Afmetingen van je dak en eventuele obstakels op het dak

Berekenen van het aantal zonnepanelen

De eerste stap om er achter te komen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het vaststellen van het jaarlijkse energieverbruik. Het jaarlijkse energieverbruik is terug te vinden op de jaarlijkse eindafrekening van je energieleverancier. 

De volgende stap is te weten wat het vermogen van het zonnepaneel is. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Als je het aantal Wp per zonnepaneel weet, kan je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het jaarlijkse energieverbruik te dekken.

Als laatste moet je bepalen of het berekende aantal zonnepanelen op jouw dak past. Daarvoor is het belangrijk te weten wat de afmetingen van je dak zijn en of er met obstakels rekening gehouden moet worden. Denk hierbij aan een schoorsteen of dakkapel.

Gedeeltelijk voorzienend zijn met zonne-energie

De ideale situatie is dat je net zoveel energie kan opwekken met de zonnepanelen als dat je in een jaar verbruikt. De hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst kunnen worden hangt af van de ruimte op het dak en hoeveel je kunt of wilt investeren. Mocht je hierdoor besluiten om minder zonnepanelen op het dak te plaatsen dan het aantal waarmee je het volledige jaarlijkse energieverbruikt dekt, is dat helemaal niet erg. De resterende energie die je verbruikt kan je dan gewoon geleverd krijgen van de energieleverancier. Hierdoor bespaar je alsnog veel op je jaarlijkse energiekosten!

Wek je juist meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan kan je salderen. Lees hier meer over in de blog die mijn collega Herik heeft geschreven: "Salderingsregeling bij zonne-energie".

Afmetingen zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen op je dak passen, hangt af van verschillende factoren. Om te beginnen is het oppervlakte van het dak belangrijk en de afmeting van de zonnepanelen. Afmetingen die Dijkman Zonne-energie veel gebruikt is 100 x 168 & 105 x 178 centimeter. 

Daarnaast is het belangrijk te weten met welke obstakels we rekening moeten houden. Dit kan bijvoorbeeld een schoorsteen of dakkapel zijn. Ook kijken we naar de schaduw die op het dak valt. Een zonnepaneel willen we natuurlijk zoveel mogelijk in de zon plaatsen voor optimale werking.

Celesta Adviseur
9.1/10 | 849 reviews
Anoniem 10

“Duidelijke offerte nette plaatsing.”

Wil jij weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Celesta!

Celesta is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Celesta Adviseur

Meer over zonnepanelen

Installatie afgerond, en nu?

Gefeliciteerd! Je zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Nu moeten er nog een aantal zaken worden afgerond. Lees in deze blog wat er nu gaat gebeuren.

Lees verder

Oorzaak uitval zonnepanelen

In deze blog legt adviseur Robby je uit hoe het kan dat jouw zonnepanelen soms uit kunnen vallen en wat je eraan kunt doen.

Lees verder

Haal het maximale uit je rendement

Zes belangrijke tips om een maximaal rendement uit je zonnepanelen te halen, waardoor je zorgeloos kunt profiteren van de zon.

Lees verder