• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Hoe werken zonnepanelen?

De zon is een belangrijke duurzame energiebron. Zonnepanelen zetten deze energie om in stroom. Daarmee kun je besparen op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Maar hoe werken zonnepanelen nou precies? In dit blog vertelt adviseur Swen je alles.

Stroom opwekken met zonnecellen

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. In de meeste zonnepaneelsystemen zijn deze zonnecellen gemaakt van silicium, een halfgeleider. Zodra het zonlicht op de zonnecellen valt, worden elektroden in het silicium losgemaakt waardoor er spanning op de zonnecel komt te staan. Wanneer er meerdere zonnecellen achter elkaar geschakeld zijn, begint de stroom te lopen en ontstaat er gelijkstroom.

Het vermogen van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt. Doordat de hoeveelheid zonlicht per dag steeds verandert, wordt het maximalen vermogen van zonnepanelen in watt-piek (wp) uitgedrukt.

Werking van zonnepanelen: de omvormer

De zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer. Dit elektronische apparaat zet gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen om in wisselstroom met de juiste spanning. De meterkast stuurt de stroom vervolgens naar alle stopcontacten zodat je de duurzame stroom kunt gebruiken.

Bij Dijkman Zonne-energie maken we voornamelijk gebruik van het Enphase omvormersysteem. Bij dit systeem heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer op het dak liggen. Zo heb je dus geen omvormer meer in de woning zelf nodig.

Energie terugleveren aan de energieleverancier

Overdag wanneer de zonnepanelen energie opwekken verbruik je dus je eigen zonne-energie. 's Avonds als de zonnepanelen geen energie opwekken, verbruik je energie van je energieleverancier. De stroom die je overdag niet verbruikt, lever je terug naar het net. Dit wordt verrekend met het verbruik van je energieleverancier en wordt ook wel salderen genoemd.

De optimale werking van zonnepanelen

Je wilt natuurlijk dat je zonnepanelen zoveel mogelijk energie opleveren. Maar hoe werken de zonnepanelen het beste? Allereerst is de ligging van de zonnepanelen belangrijk. Wanneer de zonnepanelen op het zuiden gericht zijn en het dak een hellingshoek heeft van 36 graden, wordt het grootste rendement gehaald. Daarnaast raden we je aan om de zonnepanelen regelmatig te controleren op vuil.

Wil je meer weten over hoe je zorgeloos van de zon kunt profiteren? Met deze 6 tips haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen.

Swen Adviseur
9.1/10 | 1862 reviews
Hans Duistermaat 9

“Net en goed werk geleverd. Het heeft wel een tijd geduurd voordat de zonnepanelen zijn geplaatst.”

Meer weten over de werking van zonnepanelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Swen!

Swen is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen zowel digitaal, telefonisch als op locatie plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Swen Adviseur

Meer over zonnepanelen

Salderen en terugleververgoeding zonnepanelen

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak, kan ik dan ook zonnepanelen nemen? Ja zeker! Je hebt met een plat dak zelfs een aantal voordelen.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen? Onze adviseur Henrico vertelt je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Lees verder