Zonnepanelen

hoe werkt het?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Zodra het zonlicht op de zonnecellen valt, wordt tussen de twee lagen elektrische stroom opgewekt. Met de omvormer zet je deze gelijkstroom om naar wisselstroom. De wisselstroom wordt in de meterkast gestuurd naar alle stopcontacten in en rondom het huis, waardoor je gebruik kunt maken van duurzame stroom. De stroom die je niet verbruikt, lever je terug naar het net. Dit wordt verrekend met het verbruik en noemen we salderen

In deze blog vertelt onze Salesmanager Hans je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Stroom door zonnecellen

In de meeste zonnepaneelsystemen wordt silicium (een halfgeleider) gebruikt. De energie van de zon zorgt voor het losmaken van elektronen in het silicium waardoor spanning op de zonnecel komt te staan. Wanneer meerdere zonnecellen achter elkaar geschakeld zijn, begint de stroom te lopen. 

Het vermogen van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt. Doordat de hoeveelheid zonlicht per dag steeds verandert, wordt het maximale vermogen bij zonnepanelen aangegeven in watt-piek (wp).

Gelijkstroom omzetten naar bruikbare stroom met de omvormer

Een omvormer is nodig om de opgewekte stroom om te zetten naar bruikbare stroom voor in en rondom je woning. Dit is een kastje van ongeveer twee schoenendozen groot. De omvormer maakt een geluid van 35 decibel wat vergelijkbaar is met het gezoem van de koelkast. Deze zal je dus niet horen. ‘S nachts staat de omvormer uit, omdat dan de zon niet schijnt.

Ook de omgeving heeft invloed op de werking van de zonnepanelen. Wanneer een zonnepaneel wordt overschaduwd door een boom of ander object, heeft dit invloed op het rendement. Meer weten over hoeveel zonnepanelen kosten en opbrengen? Lees dan de blog die mijn collega Herik heeft geschreven: ‘Kosten en opbrengsten van zonnepanelen’.

De beste plek voor de omvormer

De omvormer staat dichtbij de zonnepanelen of dichtbij de meterkast. De plaats van de omvormer hangt af van het aantal zonnepanelen dat in serie is geschakeld. Als er veel zonnepanelen in serie zijn geschakeld, is het verstandig om de omvormer dichtbij de meterkast te plaatsen.

Gevolgen van schaduw op de zonnepanelen

Het is belangrijk dat de stroom door de zonnecellen blijft lopen. Daarom moet schaduw op de zonnepanelen zoveel mogelijk worden vermeden. Bij schaduw valt de rondlopende stroom namelijk stil en wordt er minder stroom opgewekt. Om dit te voorkomen, worden bypass diodes gebruikt waardoor de cel waarop schaduw valt wordt overgeslagen. Hierdoor wordt echter wel de opbrengst van de zonnepanelen verminderd omdat een deel van het zonnepanelen systeem wordt uitgeschakeld. Daarom is de beste optie om schaduw zoveel mogelijk te voorkomen.

Toch stroom opwekken in schaduw met de zonnepanelen met micro-omvormers

Heb je bijvoorbeeld een boom voor het huis die toch voor een stukje schaduw zorgt overdag? Dan kan je ervoor kiezen om micro-omvormers te gebruiken. Met een micro-omvormer heeft elk paneel zijn eigen omvormer wat voorkomt dat een deel van het zonnepanelen systeem wordt uitgeschakeld bij schaduw. Hierdoor zal je meer rendement halen dan wanneer je gebruikmaakt van bypass diodes.

De meest ideale plek voor zonnepanelen

Wanneer de zonnepanelen op het zuiden gericht zijn, wordt het grootste rendement gehaald. Als het dak dan ook een hellingshoek van 36 graden heeft, leveren je zonnepanelen optimaal rendement. Een normaal rendement haal je echter al bij een hellingshoek tussen de 20 en 50 graden. 

Is het dak niet gericht op het zuiden? Ook dan is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen die rendement opleveren. Wanneer het dak gericht is naar het zuidoosten of zuidwesten leveren de zonnepanelen ook al genoeg rendement op.

Minder opbrengst van zonnepanelen bij hoge temperaturen

Het kan voorkomen dat de opbrengst van de zonnepanelen minder is bij hogere temperaturen. Dit komt doordat de omvormer en de zonnepanelen dan te warm worden waardoor ze niet meer optimaal werken. Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte achter de zonnepanelen en rondom de omvormer vrij te laten, zodat er lucht langs kan stromen. Hierdoor krijgt het zonnepanelen systeem verkoeling en zal de apparatuur niet te warm worden.

Hans Salesmanager
9.1/10 | 705 reviews
Evert van de Belt 10

“Topbedrijf. Ze zijn terecht trots op hun mensen zo trots dat iedere installateur zijn eigen auto heeft met groot zijn naam en foto erop.”

Meer weten over de werking van zonnepanelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Hans!

Hans is Salesmanager bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Hans Salesmanager

Meer over zonnepanelen

Salderingsregeling bij zonne-energie

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder

Zonnepanelen op een plat dak

Ik heb een plat dak, kan ik dan ook zonnepanelen nemen? Ja zeker! Je hebt met een plat dak zelfs een aantal voordelen.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Onze Salesmanager Hans vertelt je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Lees verder