Zonnepanelen

hoe werkt het?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Zodra het zonlicht op de zonnecellen valt, wordt tussen de twee lagen elektrische stroom opgewekt. Met de omvormer zet je deze gelijkstroom om naar wisselstroom. De wisselstroom wordt in de meterkast gestuurd naar alle stopcontacten in en rondom het huis, waardoor je gebruik kunt maken van duurzame stroom.

Overdag wanneer de zonnepanelen energie opwekken verbruik je dus je eigen energie. 's Avonds als de zonnepanelen geen energie opwekken, verbruik je energie van je energieleverancier. De stroom die je overdag niet verbruikt, lever je terug naar het net. Dit wordt verrekend met het verbruik van je energieleverancier en noemen we salderen.

In deze blog vertelt adviseur Swen je meer over het ontstaan van de zonne-energie, de omvormer en de beste plek voor de zonnepanelen.

Stroom door zonnecellen

In de meeste zonnepaneelsystemen wordt silicium (een halfgeleider) gebruikt. De energie van de zon zorgt voor het losmaken van elektronen in het silicium waardoor spanning op de zonnecel komt te staan. Wanneer meerdere zonnecellen achter elkaar geschakeld zijn, begint de stroom te lopen. 

Het vermogen van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt. Doordat de hoeveelheid zonlicht per dag steeds verandert, wordt het maximale vermogen bij zonnepanelen aangegeven in watt-piek (wp).

De beste plek voor de omvormer

De omvormer staat dichtbij de zonnepanelen of dichtbij de meterkast. De plaats van de omvormer hangt af van het aantal zonnepanelen dat in serie is geschakeld. Als er veel zonnepanelen in serie zijn geschakeld, is het verstandig om de omvormer dichtbij de meterkast te plaatsen.

Dijkman Zonne-energie maakt voornamelijk gebruik van het Enphase omvormersysteem. Hierbij heb je geen omvormer meer in de woning, maar heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer op het dak liggen. 

Gevolgen van schaduw op de zonnepanelen

Het is belangrijk dat de stroom door de zonnecellen blijft lopen. Daarom moet schaduw op de zonnepanelen zoveel mogelijk worden vermeden. Bij schaduw valt de rondlopende stroom namelijk stil en wordt er minder stroom opgewekt. Om dit te voorkomen, worden bypass diodes gebruikt waardoor de cel waarop schaduw valt wordt overgeslagen. Hierdoor wordt echter wel de opbrengst van de zonnepanelen verminderd omdat een deel van het zonnepanelen systeem wordt uitgeschakeld. Daarom is de beste optie om schaduw zoveel mogelijk te voorkomen.

Toch stroom opwekken in schaduw met de zonnepanelen met micro-omvormers

Heb je bijvoorbeeld een boom voor het huis die toch voor een stukje schaduw zorgt overdag? Dan kan je ervoor kiezen om micro-omvormers te gebruiken. Met een micro-omvormer heeft elk paneel zijn eigen omvormer wat voorkomt dat een deel van het zonnepanelen systeem wordt uitgeschakeld bij schaduw. Hierdoor zal je meer rendement halen dan wanneer je gebruikmaakt van bypass diodes. Dijkman Zonne-energie raadt het Enphase omvormersysteem aan.

De meest ideale plek voor zonnepanelen

Wanneer de zonnepanelen op het zuiden gericht zijn, wordt het grootste rendement gehaald. Als het dak dan ook een hellingshoek van 36 graden heeft, leveren je zonnepanelen optimaal rendement. Een normaal rendement haal je echter al bij een hellingshoek tussen de 20 en 50 graden. 

Is het dak niet gericht op het zuiden? Ook dan is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen die rendement opleveren. Wanneer het dak gericht is naar het oosten of westen leveren de zonnepanelen ook al genoeg rendement op.

Minder opbrengst van zonnepanelen bij hoge temperaturen

Het kan voorkomen dat de opbrengst van de zonnepanelen minder is bij hogere temperaturen. Dit komt doordat de omvormer en de zonnepanelen dan te warm worden waardoor ze niet meer optimaal werken. Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte achter de zonnepanelen en rondom de omvormer vrij te laten, zodat er lucht langs kan stromen. Hierdoor krijgt het zonnepanelen systeem verkoeling en zal de apparatuur niet te warm worden.

Swen Adviseur

Meer weten over de werking van zonnepanelen?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Swen!

Swen is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Swen Adviseur

Meer over zonnepanelen

Last van stijgende energiekosten? Niet met zonnepanelen

Hoe komt het dat de energiekosten zo hard stijgen? En wat kan je eraan doen? Overstappen naar zonnepanelen is de oplossing. Lees er alles over in onze blog.

Lees verder

Afmetingen zonnepanelen

Hoe groot zijn zonnepanelen en hoeveel passen er op mijn dak? Je leest er alles over in onze blog.

Lees verder

Zonnepanelen in de winter

Hebben zonnepanelen in de winter wel nut? Wekken zonnepanelen bij bewolking en koude temperaturen wel voldoende stroom op? Je leest de antwoorden op deze vragen in ons blog.

Lees verder