• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Vakkundige monteurs
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Haal het maximale uit je rendement

6 tips

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om zonnepanelen te nemen, wil je daar natuurlijk zo veel mogelijk van profiteren. Dijkman Zonne-energie geeft daarom zes belangrijke tips om een maximaal rendement uit je zonnepanelen te halen, waardoor je zorgeloos kunt profiteren van de zon.

1. Kies voor witte dakbedekking

De zonnecellen in panelen verliezen aan efficiëntie wanneer de temperatuur stijgt. Vanaf 25 graden wordt er per graad 0,5% minder stroom opgewekt. Als je weet dat op een warme, zonnige zomerdag de temperatuur van een zonnepaneel kan oplopen tot 80 graden, kan het rendementsverlies hoog oplopen. Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Zo kun je witte dakbedekking toepassen. Een wit dakvlak blijft in de zomer tot wel 50% koeler dan donkere dakvlakken. De temperatuur van het zonnepaneel blijft hierdoor lager dan bij een donker dakvlak, waardoor je rendementsverlies tegen gaat.

2. Witte backsheet en ventileer zonnepanelen

De backsheet, het beschermende achterblad waar de zonnecellen op liggen, is verkrijgbaar in een zwarte of witte kleur. Ook hier geldt dat zwart de warmte absorbeert, terwijl wit de warmte juist weerkaatst. De witte backsheet blijft daardoor koeler waardoor de panelen ook koeler blijven. Dit resulteert in een hoger rendement dan wanneer je voor een zwarte backsheet kiest.

Ventilatie is een tweede manier om de zonnepanelen koel te houden. Een goed ventilatiesysteem voert de warmte af en houdt daarmee de temperatuurstijging van cellen tegen. Dit levert een hoger rendement op doordat de zonnepanelen niet oververhit raken.

3. Voordeel van Enphase omvormers

Om het zonlicht om te zetten naar bruikbare stroom, hebben zonnepanelen een omvormer nodig. Bij Dijkman Zonne-energie gebruiken we onder andere Enphase micro omvormers. Dit zijn omvormers die achter elk paneel worden geplaatst en beschikken over een slimme microchip. Deze omvormers werken onafhankelijk van elkaar, waardoor je een maximale opbrengst per paneel kunt realiseren. Een ander voordeel is dat een centrale omvormer in je woning niet nodig is. 

4. Regelmatig schoonmaken

Wanneer de panelen op het dak liggen, is het belangrijk deze regelmatig te controleren op vuil. De regen zorgt grotendeels voor het wegspoelen van viezigheid. Toch blijven klodders vogelpoep of bladeren vaak liggen. Onderschat dit niet, want een dikke klodder vogelpoep op een zonnepaneel kan al leiden tot 2 tot 5% rendementsverlies! Inspecteer daarom je panelen regelmatig. De eerste drie jaren hoef je jouw zonnepanelen echter niet schoon te maken. De panelen worden deze jaren namelijk beschermd door een coatinglaag. Wanneer je tijdens de eerste jaren al begint met schoonmaken, verwijder je deze laag. Mocht je merken dat je zonnepanelen toch een schoonmaakbeurt nodig hebben, lees dan hier hoe je zelf je zonnepanelen schoonmaakt of laat ze reinigen door een specialist.

Tip: Laat begin april je zonnepanelen schoonmaken! De zonnige maanden zijn dan in aantocht en met schone panelen behaal je een maximaal rendement.

5. Duurzamer leven in huis

Je hebt een goede keuze gemaakt om te kiezen voor zonnepanelen. Maar om optimaal rendement te behalen, kun je ook ín huis een stukje verduurzamen. Hoe minder stroom je in huis verbruikt, des te meer stroom je kunt salderen. Dat betekent dat je naast een lagere energierekening ook teruglevert aan het net en daarvoor een vergoeding ontvangt van je energieleverancier. Een win-win situatie, toch? 

Enkele tips voor het verduurzamen in huis: 

  • Draai de verwarming een standje lager en kies voor warme kleding of een dekentje.
  • Sluit je ramen en deuren bij het aanzetten van de verwarming. Zo ga je warmteverlies tegen.
  • Haal de stekker uit het stopcontact bij apparaten die je niet vaak gebruikt.
  • Laat niet onnodig het licht aan.
  • Doe oude apparatuur de deur uit en kies voor apparaten met een A-label: Deze zijn energiezuiniger! 


6. Vraag je BTW terug.

Tot slot is het mogelijk om de BTW van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen. Hoewel je geen échte ondernemer hoeft te zijn, ziet de belastingdienst jou wel als kleine ondernemer; in de zonne-energie! Om die reden ontvang je de BTW terug waardoor je installatie ineens een stuk goedkoper is. Dit betekent dat ook de terugverdientijd van je zonnepanelen korter wordt en je eerder maximaal kan profiteren van de zon! Ga voor meer informatie naar deze blog over subsidies en BTW-teruggave van je zonnepanelen. Over deze aangifte hoef jij je geen zorgen te maken. Dat regelen wij namelijk voor je! 

Jael Adviseur

Wil je meer weten over het behalen van meer rendement of besparingstips?

Vraag dan een adviesgesprek aan met Jael.

Jael is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je financiële vragen over zonnepanelen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Jael Adviseur

Meer over zonnepanelen

Afbouw salderingsregeling

De huidige salderingsregeling loopt tot eind 2024. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. De precieze regels zijn nog niet bekend. Lees hier wat er tot nu toe bekend is.

Lees verder

De aanbetalingsregeling vanaf 1 januari 2023

Met de huidige ontwikkelingen en de groei van ons bedrijf voeren wij aanpassingen door in onze werkwijze en procesvoering. Vanaf 1 januari 2023 vragen wij een aanbetaling van 25%.

Lees verder

Btw-nultarief voor zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen verlaagd naar 0%. In dit blog lees je alles over het btw-nultarief en wat dit voor jou betekent.

Lees verder