Alles over zonnepanelen

Dijkman Zonne-energie bestaat al meer dan tien jaar, dus we mogen ons gerust een expert in zonnepanelen noemen. Op deze pagina vind je dan ook alles wat je moet weten over zonnepanelen. Van de kosten en opbrengsten tot het onderhoud van je zonnepanelen.

Kosten en opbrengsten

De kosten van zonnepanelen hangt af van het aantal zonnepanelen dat je plaatst en welk type zonnepaneel je kiest. Het is van te voren niet precies te bepalen hoe het kostenplaatje eruit zal komen te zien. Daarom komt een adviseur graag vrijblijvend bij je langs om de situatie in kaart te brengen en een op maat gemaakte offerte samen te stellen.

Wanneer je een zonnepaneelsysteem van 10 zonnepanelen hebt, wek je zo'n 2763 kWh op. Dit is 7,6 kWh per dag wat gelijk staat aan een gemiddelde dagopbrengst van ongeveer €1,74.

Henrico Adviseur

Weten wat de kosten en opbrengsten van de zonnepanelen zullen zijn in jouw situatie?

Onze adviseur komt graag bij je langs om het in kaart te brengen.

Henrico is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en kan een op maat gemaakte situatieschets voor je maken. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag een adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Henrico Adviseur

Hoe werken zonnepanelen?

Zodra de zon op een zonnepaneel valt, wordt tussen de twee lagen van de zonnecellen elektrische stroom opgewekt. Deze gelijkstroom wordt door de omvormer omgezet naar wisselstroom. Wisselstroom is het soort stroom dat gebruikt kan worden in en rondom het huis. De omvormer stuurt de wisselstroom naar de meterkast zodat alle stopcontacten voorzien zijn van stroom en deze direct gebruikt kan worden. De opgewekte stroom die je niet verbruikt, kan teruggeleverd worden aan de energieleverancier. Dit noemen we salderen.

Wil je meer weten over de omvormer en over stroom opwekken bij schaduw? Lees dan de blog die Salesmanager Hans heeft geschreven: ‘Hoe werken zonnepanelen?’.

Salderingsregeling bij zonne-energie

Salderen betekent dat je opgewekte energie teruglevert aan de energieleverancier. Dit doe je zodra je meer stroom hebt opgewekt dan dat je hebt verbruikt. Voor het terugleveren ervan ontvang je een vergoeding of wordt het verrekend met de verbruikte stroom van de energieleverancier. Het kan namelijk ook zijn dat je minder energie opwekt dan dat je verbruikt. Dan heb je energie van de energieleverancier nodig.

De salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd en vervangen door een terugleversubsidie. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog ‘Salderingsregeling bij zonne-energie’ die Financieel adviseur Herik heeft geschreven.

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak hebben meerdere voordelen ten opzichte van zonnepanelen op een schuin dak. Dit komt doordat je bij een plat dak niet afhankelijk bent van de helling en de ligging van het dak. De zonnepanelen kunnen op een plat dak dus in de meest optimale richting en hellingshoek worden geplaatst. Hierdoor is het rendement optimaal. De kosten voor zonnepanelen op een plat dak zijn iets meer dan op een schuin dak, omdat je extra ballast moet gebruiken om de zonnepanelen te verstevigen. 

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet rekening gehouden worden met een aantal aspecten, zoals de afstand tot de rand van het dak. Wil je hier meer over weten? Salesmanager Hans legt het je uit: ‘Zonnepanelen op een plat dak’.

Subsidies en BTW-teruggave bij zonnepanelen

Er zijn diverse regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken. Denk hierbij aan de salderingsregeling en Energiebespaarregeling. Ook zijn er regelmatig regionale subsidies via de gemeente beschikbaar. Bekijk of jij in aanmerking komt voor een regionale subsidie met de Energiesubsidiewijzer.

Vanaf de dag dat je begint met het opwekken van je eigen zonne-energie, ben je formeel een ondernemer. Dat betekent dat je de BTW die je betaald hebt over je zonnepanelen terug kunt vragen aan de Belastingdienst. Dit kan oplopen tot in de honderden euro’s.

Bij Dijkman Zonne-energie ontzorgen we je volledig door de BTW-teruggave voor je te regelen. Wij verzorgen de administratie, registratie, BTW-aangifte, vrijstelling (KOR) en de teruggaaf.

Herik Financieel adviseur
9.1/10 | 741 reviews
AJM Hofhuis 10

“Goed betrouwbaar en erg klantvriendelijk. Onze dank.”

Meer weten over de BTW-teruggave en subsidies voor zonnepanelen?

Neem dan contact met op met Herik.

Herik is financieel adviseur bij Dijkman Zonne-energie en kan je alles vertellen over de BTW-teruggave en subsidies. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Herik Financieel adviseur

Schoonmaken en onderhoud van zonnepanelen

De eerste drie jaar hoef je de zonnepanelen niet schoon te maken. Wel is het verstandig regelmatig te controleren op vuil of rommel zoals bladeren.

April is de beste maand om je zonnepanelen schoon te maken aangezien dit het begin van de zonnige periode is. De beste tijd om je zonnepanelen schoon te maken is aan het eind van de middag of in de avond, wanneer de zon niet schijnt. Het schoonmaken van je zonnepanelen doe je met lauw/warm water en een zachte spons. Gebruik geen reinigingsmiddel, hogedrukreiniger, schuursponsjes of ander gereedschap. Dit kan namelijk de zelfreinigende laag op de zonnepanelen schaden. 

Wanneer je bezig gaat met het schoonmaken van je zonnepanelen, zorg er dan voor dat het zonnestroomsysteem uit staat, je niet aan de bekabeling komt en gebruik maakt van een valbeveiliging. 

Het schoonmaken en onderhouden van je zonnepanelen is belangrijk om het rendement te behouden. Een dikke klodder vogelpoep kan namelijk al zorgen voor 2 tot 5% rendementsverlies.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

De beste merken zonnepanelen zijn Enphase, LG Pro, Solarwatt en Suntech. Dijkman Zonne-energie werkt daarom uitsluitend met deze topmerken. De beste type zonnepanelen zijn Polykristallijn, Monokristallijn en dunnefilm. Elk type zonnepaneel heeft zijn eigen kenmerken.

Polykristallijn: de zonnepanelen hebben een herkenbare blauwe celkleur en worden vaak toegepast op platte daken, schuren of in een industrie waar het uiterlijk van de zonnepanelen niet belangrijk is. 

Monokristallijn: de zonnepanelen zijn te herkennen aan de zwarte cel. De monokristallijn zonnepanelen hebben een moderne uitstraling en hebben een hoger vermogen wat resulteert in een hoger rendement.

Dunnefilm: dit type zonnepanelen wordt gebruikt op plaatsen met minder directe zoninstraling, zoals daken gelegen op het oosten of het westen. Dunnefilm heeft de eigenschap om minder direct zonlicht toch om te zetten naar bruikbare energie.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt baseer je op je jaarlijkse energieverbruik. Een gemiddeld huishouden van vier personen verbruikt gemiddeld 3500 kWh per jaar. Een zonnepaneel heeft een vermogen van 325 Wp. Dit betekent dat je 10,8 zonnepanelen nodig hebt om het jaarlijkse verbruik te dekken. Wij raden in dit geval aan om minimaal 12 zonnepanelen aan te schaffen.

Daarnaast hangt het aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen af van de ruimte die je hebt. Het is verstandig om een adviseur langs te laten komen om dit voor je uit te meten. 

Celesta Adviseur
9.1/10 | 741 reviews
AJM Hofhuis 10

“Goed betrouwbaar en erg klantvriendelijk. Onze dank.”

Weten hoeveel zonnepanelen jij precies nodig hebt?

Neem dan contact met op met Celesta.

Celesta is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en kan je er alles over vertellen. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Celesta Adviseur

Verschillende soorten omvormers

Dijkman Zonne-energie heeft een breed assortiment in omvormers. Een zonnepaneelsysteem kan niet zonder omvormer, dus het is belangrijk de juiste te kiezen voor jouw situatie. 

Klassieke stringomvormer: De klassieke stringomvormer is een seriegeschakeld systeem met een centrale omvormer dat zorgt voor het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Seriegeschakeld houdt in dat wanneer 1 paneel niet werkt, om welke reden dan ook, het gehele systeem niet werkt.

SolarEdge met optimizers: Bij het SolarEdge systeem met optimizers wordt elk paneel afzonderlijk uitgelezen en is er een centrale omvormer nodig. Het gehele omvormersysteem blijft werken als 1 paneel niet werkt.

Het Enphase systeem: Bij het Enphase systeem wordt een micro omvormer achter elk paneel geplaatst die de gelijkstroom direct omzet in wisselstroom. Hier is geen centrale omvormer meer nodig.

Wil je meer weten over de verschillende soorten omvormers? Salesmanager Hans vertelt je er alles over in onze blog: ‘Verschillende soorten omvormers’.

Hans Salesmanager
9.1/10 | 741 reviews
AJM Hofhuis 10

“Goed betrouwbaar en erg klantvriendelijk. Onze dank.”

Benieuwd naar wat zonnepanelen bij jou thuis opleveren?

Een zonnecheck aanvragen is geheel vrijblijvend en gratis.

Eén van onze adviseurs gaat voor jou uitzoeken hoeveel zonnepanelen er nodig en mogelijk zijn bij jou thuis. Vanwege de Coronamaatregelen kunnen adviesgesprekken ook digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Doe de gratis zonnecheck! Geheel vrijblijvend en gratis
Hans Salesmanager

Meer over zonnepanelen

Alles over zonnepanelen

Alles over de werking van zonnepanelen, kosten, opbrengsten, onderhoud en meer.

Lees verder

Verschillende soorten omvormers

Wat doet een omvormer, welke soorten zijn er en welke is geschikt voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Lees verder

Salderingsregeling / terugleververgoeding bij zonne-energie

Wat is salderen? Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd en wat komt ervoor in de plaats?

Lees verder