• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Aftoppen van de omvormer

Op zonnige dagen

Tijdens zonnige dagen in het voorjaar wekken je zonnepanelen veel zonne-energie op. Toch kan het zijn dat je op het hoogtepunt van de dag een vlakke lijn ziet in de app. Dit heeft te maken met dat de omvormer aftopt. Dit wordt ook wel overdimensioneren genoemd. In dit blog vertelt Leon wat dit is en waarom dit gebeurt.

De omvormer

Bij het aanschaffen van een zonnepaneleninstallaties adviseren we je wat het beste past bij jouw situatie. Er zijn namelijk verschillende soorten omvormers. Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van je zonnepanelen om in wisselstroom zodat je het kan gebruiken voor je apparaten. De omvormer moet dus het vermogen hebben om de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, om te zeten.

Aftoppen omvormer / overdimensioneren

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het vermogen van de omvormer of micro-omvormers wordt hierop afgestemd. Wij raden altijd aan om te kiezen voor een omvormer die wat kleiner is. Waarom? In Nederland hebben we (helaas) niet altijd de meest gunstige weersomstandigheden. Kies je voor een kleinere omvormer, dan zie je dat de omvormer beter presteert. Hij start onder druk namelijk eerder op en gaat later uit. Dit betekent dat de omvormer dagelijks dus efficiënter werkt.

In de afbeelding hieronder zie je dit aan de donkeroranje lijn. Het nadeel is dat op hele zonnige dagen in het voorjaar, de omvormer aftopt. Uiteindelijk is het oppervlak van de stroom die je opwekt groter door te overdimensioneren.

Komt dit vaak voor?

Zonnepanelen wekken het meeste op onder gunstige weersomstandigheden. In Nederland komt het aftoppen van de omvormer meestal alleen voor in het voorjaar. Het is dan nog niet erg warm, maar er zijn wel veel zonuren. Als zonnepanelen te warm worden (in de zomer bijvoorbeeld), neemt de opbrengst iets af. Kijk je naar de opbrengst van het gehele jaar, dan zul je zien dat het overdimensioneren daarom efficiënter is voor de opbrengst.

De opbrengst van zonnepanelen

Hoeveel leveren zonnepanelen op? Dat is afhankelijk van een aantal factoren zoals het soort dak, de hellingshoek van zonnepanelen en het type en de hoeveelheid zonnepanelen. Het aanschaffen van zonnepanelen is fijn voor je energierekening en het is ook nog eens goed voor het milieu. Lees ook ons blog over de kosten en de opbrengsten.

Lees hier meer over de opbrengst van zonnepanelen

Leon
9.1/10 | 1558 reviews
J. Bruins 9

“Prima en netjes verzorgd alles netjes geplaatst. Waarom Dijkman Komt het beste uit alle recensies die we hebben gelezen van verschillende leveranciers.”

Meer weten over de omvormer?

Neem contact op met Leon

Leon helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen en de omvormer.

Leon

Meer over zonnepanelen

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Aftoppen van de omvormer

Zie je dat de opbrengst aftopt op zonnige dagen? Lees hier wat het aftoppen van de omvormer betekent.

Lees verder

Afbouw salderingsregeling

De huidige salderingsregeling loopt tot eind 2024. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. De precieze regels zijn nog niet bekend. Lees hier wat er tot nu toe bekend is.

Lees verder