• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Aangesloten bij de SGZE
  • Zorgeloos garantie
  • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

Afbouw van de salderingsregeling: alles wat je moet weten

Met de huidige salderingsregeling zijn zonnepanelen erg aantrekkelijk. Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je namelijk hetzelfde stroomtarief. Maar de overheid heeft plannen om de regeling af te bouwen. De afbouw van de salderingsregeling is inmiddels uitgesteld tot 2025. Omdat we vragen krijgen over de afbouw en hoe het nou zit, vertelt Ruben in dit blog wat er tot nu toe bekend is.

Wat is salderen precies?

Kortgezegd houdt salderen in dat de stroom die je zelf opwekt, wordt weggestreept tegen de stroom die je bij de energieleverancier afneemt. Wanneer je dus 's zomers meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt dit verrekend met de stroom die je in de winter extra afneemt van je energieleverancier. Dit is gunstig en zorgt ervoor dat je jouw zonnepaneleninstallatie nog sneller terugverdient. Je leest meer over salderen in ons blog over salderingsregeling / terugleververgoeding.

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

De overheid is van plan de salderingsregeling af te bouwen. In eerste instantie zou het wetsvoorstel ingaan op 1 januari 2023. Inmiddels is het duidelijk dat de afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 2025. De Eerste en Tweede Kamer debatteren over verschillende vraagstukken. Zo wordt er onder andere gekeken naar het beperken van de hoeveelheid stroom die huishoudens kunnen terugleveren. En wordt er ook gekeken naar de hoogte van de terugleververgoeding.

De salderingsregeling vanaf 2025

De afbouw van de salderingsregeling is dus op dit moment uitgesteld tot 2025. Volgens het nieuwe wetsvoorstel is het de bedoeling dat vanaf 1 januari 2025 de regeling stapsgewijs wordt afgebouwd. De precieze regels en veranderingen voor de salderingsregeling vanaf 2025 zijn nog niet bekend. Maar volgens de plannen, kiest het kabinet voor een versnelde afbouw. Elk jaar kan er dan nog maar een bepaald percentage gesaldeerd worden. In het tabel hieronder zie je de percentages. Uiteindelijk stopt de salderingsregeling vanaf 2031. Huishoudens kunnen daarna dus niets meer salderen.

 

Tabel met percentages per jaar

Jaar 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Afbouw oud voorstel (2023) 100% 91% 82% 73% 64% 55% 46% 37% 28% 0%
Afbouw nieuw voorstel (2025) 100% 100% 100% 64% 64% 55% 46% 37% 28% 0%

Waarom wordt salderen afgeschaft

Het kabinet wil de salderingsregeling afschaffen omdat ze huishoudens willen aanmoedigen om minder stroom te verbruiken en meer te gaan opwekken voor een betere balans. Op dit moment kan stroom soms al niet teruggeleverd worden door het overvolle elektriciteitsnet. Door het salderen af te schaffen, geeft dit ruimte. En door meer op te wekken en zelf te gebruiken, hoef je minder stroom af te nemen van jouw energieleverancier.

Zonnepanelen kopen voor 2025

Hoe het er nu uitziet, wordt de salderingsregeling pas vanaf 2025 afgebouwd. Tot eind 2024 profiteer je dus nog steeds van de huidige salderingsregeling. Ook is het belangrijk om te weten dat de salderingsregeling vanaf 2025 nog niet definitief vastgesteld is en de regels nog kunnen veranderen. We raden je daarom aan om bij jouw energieleverancier te informeren en de website van de Rijksoverheid in de gaten te houden voor de laatste regelgeving.

Is het aanschaffen van zonnepanelen na 2025 nog interessant?

Het opwekken van zonne-energie blijft een goede investering. Je kunt nog steeds de opgewekte stroom gebruiken. Dat betekent dat je minder stroom hoeft af te nemen van je de energieleverancier, en je energiekosten dus lager zijn. Het enige nadeel is dat het iets langer kan duren voordat je je zonnepaneleninstallatie hebt terugverdiend.

Vraag en antwoord

  • Wanneer stopt de salderingsregeling?

    Volgens het nieuwe afbouw voorstel stopt de salderingsregeling vanaf 1 januari 2031. 

  • Is het aanschaffen van zonnepanelen nog rendabel?

    Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, ook als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Je wekt zelf zonne-energie op. Door je apparaten overdag te gebruiken (zoals de vaatwasser en wasmachine), hoef je minder stroom af te nemen van je energieleverancier. Dit scheelt dus energiekosten per maand. 

  • Wat is salderen?

    Salderen houdt in dat je de stroom die je zelf opwekt, wordt weggestreept tegen de stroom die je bij de energieleverancier afneemt.

Ruben
9.1/10 | 1699 reviews
G. Karsten 10

“De afspraak verliep ietwat chaotisch maar het plaatsen van de schermen en het vervangen van de meterkast is keurig gedaan.”

Meer weten over de salderingsregeling?

Neem contact op met Ruben

Ruben is adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen.

Ruben

Meer over zonnepanelen

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Aftoppen van de omvormer

Zie je dat de opbrengst aftopt op zonnige dagen? Lees hier wat het aftoppen van de omvormer betekent.

Lees verder

Wij zijn aangesloten bij SGZE

Wij zijn aangesloten bij de SGZE. Zo is jouw aanbetaling en fabrieksgarantie veiliggesteld. Je leest hier de voordelen voor jou.

Lees verder