• Persoonlijk advies
 • Uitsluitend A-merken
 • Aangesloten bij de SGZE
 • Zorgeloos garantie
 • Gecertificeerd bedrijf
Zorgeloos profiteren van de zon
Gratis adviesgesprek

12 dingen die je moet weten

over zonnepanelen

Denk je eraan om zonnepanelen te nemen? Top! Met zonnepanelen start je namelijk gelijk met het besparen van geld en het verbeteren van het milieu. In deze blog vertelt Swen je 12 dingen die je moet weten over zonnepanelen.

 • 1. Hoe werken zonnepanelen?

  De zonnecellen in een zonnepaneel zijn gemaakt van silicium. Wanneer het zonlicht op de zonnecellen schijnt, ontstaat elektrische stroom tussen de twee lagen. Door middel van een omvormer wordt deze elektrische stroom omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. Wisselstroom is het soort stroom dat gebruikt kan worden in huis. De omvormer stuurt de wisselstroom naar de meterkast waarna het wordt gestuurd naar alle stopcontacten in en rondom het huis. Meer weten over hoe zonnepanelen werken? Lees dan de blog: "Hoe werken zonnepanelen?".

 • 2. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

  Bijna alle daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. De vraag is alleen in welke mate jouw dak geschikt is. Dit hangt namelijk af van de ligging, de oppervlakte van je dak, aan de mate van schaduw op je dak en je dakconstructie. Ben jij benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Lees de blog die Jaël heeft geschreven: "Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?".

 • 3. Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

  Jouw meterkast is geschikt voor zonnepanelen wanneer je een 3-fasen aansluiting, een vrije groep in de meterkast en een nieuwe elektriciteitsmeter hebt. Lees onze blog "Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?" om hier meer over te weten te komen.

 • 4. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  De hoeveelheid zonnepanelen die jij nodig hebt om jouw verbruik te dekken, kan je berekenen aan de hand van je jaarlijkse energieverbruik en het vermogen van een zonnepaneel. 

  Een rekenvoorbeeld:
  Energieverbruik: 3500 kWh per jaar (gemiddeld verbruik van een huishouden van vier personen)
  Vermogen zonnepaneel: 360 Wp (360 * 0,85 correctiefactor = 306 Wp)
  Rekensom: 3500 kWh/306 Wp = 11,4 zonnepanelen

  Ons advies is om in dit geval minimaal 12 zonnepanelen te plaatsen om het volledige energieverbruik te kunnen dekken. Lees er meer over in onze blog "Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?".

 • 5. Wat is een omvormer?

  Een omvormer is het hart van de zonnepaneelinstallatie. Zonder omvormer werken de zonnepanelen niet. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de gelijkstroom die wordt opgewekt in de zonnepanelen, wordt omgezet naar wisselstroom. Deze wisselstroom is bruikbaar in je woning. 

  Bij Dijkman Zonne-energie maken we gebruik van Enphase, SMA en Solar Edge omvormers. Bij elke situatie past een andere omvormer. Wil jij weten wat het verschil is tussen de verschillende omvormers of wil je weten welke omvormer het beste bij jouw situatie past? Lees dan onze blogs over omvormers: "Verschillende soorten omvormers" en "Welke omvormer past bij mijn situatie?".

 • 6. Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

  De kosten en opbrengsten hangen af van jouw persoonlijke situatie. Wanneer je een zonnepaneelinstallatie hebt van 10 zonnepanelen, wek je ongeveer 10,06 kWh per dag op wat gelijk staat aan zo’n €2,29 per dag. De kosten voor een zonnepaneelinstallatie van 12 Longi zonnepanelen en een SMA omvormer zijn € 5322,79 waarvan € 923,79 terug te vragen BTW. Wil je meer rekenvoorbeelden zien? Lees dan onze blog "Kosten en opbrengsten zonnepanelen".

 • 7. Terugverdientijd zonnepanelen

  Met het geld dat jij bespaart op jouw energierekening, verdien je jouw zonnepanelen terug. Een gemiddelde installatie is met 6 jaar al terugverdiend.

 • 8. BTW teruggave en subsidies zonnepanelen

  Er zijn regionale subsidies waar je gebruik van kunt maken om zonnepanelen aan te schaffen. Kijk op Energiesubsidiewijzer voor welke subsidie jij in aanmerking komt. 

  Daarnaast word je volgens de Belastingdienst een ondernemer zodra je zonnepanelen neemt. Dat betekent dat je de betaalde BTW van je zonnepanelen terug kunt vragen. Dit loopt op tot in de honderden of duizenden euro’s! En je hoeft er zelf helemaal niks voor te doen, want Dijkman Zonne-energie regelt het voor je. Lees er meer over in onze blog: "Subsidies en BTW teruggave zonnepanelen".

 • 9. Garantie zonnepanelen

  Bij Dijkman Zonne-energie geven we langer garantie op onze producten dan de fabrieksgarantie omdat wij weten dat onze producten langer meegaan dan andere merken. Ook geven wij 20 jaar garantie op arbeid en rendement. Lees meer over onze Zorgeloos Garantie.

 • 10. Salderingsregeling bij zonnepanelen

  Wanneer je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan dat je verbruikt, kan je die stroom terugleveren aan de energieleverancier. Hiervoor krijg je een vergoeding of het wordt verrekend met de stroom die je van de energieleverancier hebt verbruikt op momenten dat je zelf te weinig stroom opwekte met je zonnepanelen. Dit noemen we salderen. Lees er meer over in onze blog: "Salderingsregeling / terugleversubsidie bij zonne-energie".

 • 11. Verzekeren van je zonnepanelen

  Heb je een koophuis? Dan vallen jouw zonnepanelen automatisch onder de Opstalverzekering. Heb jij een huurhuis met zonnepanelen? Dan valt de installatie onder de Inboedelverzekering. Elke verzekeraar is anders, dus vraag goed na bij jouw verzekeraar waartegen jouw zonnepanelen precies zijn verzekerd. Het kan namelijk zo zijn dat jouw verzekeraar niet betaalt bij schade door slecht weer of diefstal. Meer weten? Lees onze blog "Zonnepanelen verzekeren".

 • 12. Onderhoud zonnepanelen

  Zonnepanelen zijn onderhoudsvrij. Je hoeft ze de eerste paar jaren niet schoon te maken. Wel is het verstandig om regelmatig te controleren op vogelpoep of bladeren. Bij Dijkman Zonne-energie profiteer je van uitstekende service op elk moment van de dag. Maar ook als je jouw zonnepanelen bij een andere aanbieder hebt, kan je gebruikmaken van onze services. Meer weten? Kijk dan op: "Service en onderhoud zonnepanelen".

Swen Adviseur
9.1/10 | 1790 reviews
Wilfred Schoppers 8

“Zeer tevreden over Dijkman.”

Heb je nog meer vragen over zonnepanelen?

Onze deskundige collega's helpen je daarbij!

Swen is Adviseur bij Dijkman Zonne-energie en helpt je graag met al je vragen over zonnepanelen. Adviesgesprekken kunnen op locatie, digitaal of telefonisch plaatsvinden.

Vraag adviesgesprek aan Geheel vrijblijvend!
Swen Adviseur

Meer over zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

We krijgen steeds vaker de vraag of zonnepanelen nog rendabel zijn. In dit artikel vertellen we over de gevolgen van de wisselende energieprijzen, de terugleverheffing en de afbouw van de salderingsregeling.

Lees verder

Martijn Elkink benoemd tot Algemeen Directeur van Dijkman Zonne-energie

Dijkman Zonne-energie, specialist in duurzame energie, verwelkomt Martijn Elkink als nieuwe Algemeen Directeur. Met ingang van 1 mei zal Martijn zich samen met eigenaar Dennis Dijkman richten op de toekomstbestendigheid en de volgende fase van het bedrijf.

Lees verder

Terugleverheffing voor zonnepanelen

Energieleverancier Vandebron brengt per 1 oktober een terugleverheffing voor zonnepanelen in rekening bij klanten. Dit roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe het precies zat.

Lees verder